30 milijuna kuna za obnovu našičkog dvorca

Uskoro bi trebala početi obnova ključnih lokaliteta kulturne baštine grada Našice - Dvorca Pejačević ili Velikog dvorca, Dvorca Marka Pejačevića ili Malog dvorca, kapele s grobnicom obitelji Pejačević i Vile Greger.

U prvoj fazi predviđena je izrada kompletne projektno-tehničke i konzervatorsko-studijske dokumentacije, a koja je temeljni preduvjet za kvalitetno i uspješno izvođenje radova. 'Grad Našice je projekt obnove kulturne baštine aplicirao za sredstva iz fondova EU-a na otvoreni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije s ukupnom vrijednosti od 2,3 milijuna kuna i tim iznosom financirat će se prva faza. Sredstva još nisu odobrena, ali ih Grad Našice očekuje ove godine. U drugoj fazi svi objekti će se obnavljati, a za što je potrebno najmanje 30 milijuna kuna', objasnio je Josip Miletić, predsjednik Gradskog vijeća Našica.

U Dvorcu Pejačević smješteni su Zavičajni muzej, Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica te Hrvatsko kulturno društvo Lisinski i Gradska glazba. U najnepovoljnijem položaju već desetljećima je gradska knjižnica koja se bori s kvadratima premalenim za suvremene knjižnice. Obnovom Dvorca Pejačević zamišljeno je da se knjižnica preseli u Vilu Greger, čime bi se oslobodilo prizemlje Zavičajnom muzeju.

Zavičajni muzej Našice godišnje ima oko 6000 posjetitelja. U njemu se može razgledati spomen-soba Dore Pejačević, Isidora Kršnjavoga i Hinka Juhna, sobe s lovačkim trofejima. U spomen-sobi prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević u kojoj se nalaze izlošci vezani za njezin život, dijelovi pokućstva iz njezine sobe, obiteljske fotografije i dokumenti, notni zapisi, dokumentacija o koncertima i malobrojni sačuvani predmeti iz vlasništva obitelji Pejačević.