Michael Kors na pistu Njujorškog tjedna mode izveo plus-size manekenku

Čini se da je odzvonilo dominaciji premršavih manekenki na modnim pistama i da je jedan od začetnika tog trenda poznati američki modni kreator Michael Kors na čijoj je sinoćnjoj reviji održanoj u sklopu Njujorškog tjedna mode pistom prošetala jedna od trenutačno najtraženijih 'plus-size' manekenki, Ashley Graham.

Predstavljajući svoju najnoviju modnu kolekciju za sezonu jesen-zima, njujorški je modni dizajner angažirao dvadesetosmogodišnju Graham čiji je konfekcijski broj 48. Znakovito je da je američka 'plus-size' manekenka pistom prošetala prije top modela Belle Hadid, a iza nje je pred posjetitelje revije izašla još jedna zvijezda modnog svijeta, Kendall Jenner. Ashley Graham na Instagramu prati više od tri milijuna sljedbenika, a zajedno s ostalim manekenkama pojavila se na naslovnici časopisa Vogue za ožujak. Michael Kors je u trideset godina uspješne karijere privukao biranu modnu klijentelu koju čine imućni i celebritiji. Među njima je i najpoznatija modna urednica na svijetu Anna Wintour koja je sinoćnju Korsovu reviju pratila iz prvog reda.Za USA Today Kors je nedavno objasnio da je, iako u svojim dućanima kupcima nudi i odjeću velikih brojeva, još uvijek vrlo teško na modne piste uvesti plus-size manekenke zbog logističkih razloga. Kazao je i da u zemlji poput Sjedinjenih Država u kojoj brojne žene nose velike konfekcijske brojeve, manekenke s konfekcijskim brojem 44 imaju više posla nego u Europi, no da su i brojne europske marke, poput primjerice švedskog H&M-a, za predstavljanje kolekcije kupaćih kostima 2013. angažirali plus-size manekenku Jennie Runk.

Iako je Korsov potez na njujorškom tjednu mode simboličan, mogao bi potaknuti i ostale njegove kolege da se odluče na isti korak, kažu modni znalci te dodaju da je potez i hvale vrijedan. Dizajner je svjestan toga da je plus-size manekenkama vrlo teško probiti se u sam modni vrh i da je u ovom trenutku riječ o nemogućem obliku demokratizacije i senzibiliziranja društva. Razmišljajući izvan uobičajenih okvira i puno šire od velike većine svojih kolega, Kors je uz plus-size manekenku Ashley Graham na pistu izveo i manekenku Amber Valettu koja ima 43 godine.