Revitalizacija kleščeca - stare vinske sorte križevačko-kalničkog vinogorja

Kleščec je autohtona vinska sorta križevačko-kalničkog vinogorja. Nakon dugotrajnog postupka, sada su stvoreni uvjeti za uzgoj certificiranih loznih cjepova i sadnju starog kleščeca u nove vinograde.

Više od deset godina trajao je put od otkrića do revitalizacije kleščeca - stare vinske sorte križevačko-kalničkog vinogorja. Velik dio posla u koji su uključeni ne samo hrvatski već i njemački  stručnjaci za vinogradrastvo privodi se kraju. Sljedeće godine prvih će 26 tisuća 500 sadnica vinove loze i službeno u prigorske vinograde.

U priču o kleščecu od prvoga su se dana, prije svega kroz financijsku potporu uključili županija i grad Križevci. Ističu kako žele da sorta kleščec postane brend njihovoga kraja na kojem mogu graditi eno-gastro ponudu križevačko kalničkog vinogorja.'

Očekuje se da će prije svega prigorski vinogradari pokazati zanimanje za autohtonu sortu svojega kraja. Predbilježbe za sadni materijal su u tijeku pa će već sljedećeg proljeća stari kleščec u nove prigorske vinograde.