Arheološki radovi na šibenskoj tvrđavi sv. Ivana otkrili dio starog bastiona

Završeni su arheološki radovi s konzervatorskim nadzorom na šibenskoj tvrđavi sv. Ivana, koji su pokazali dijelove 'nulte' faze gradnje fortifikacije iz 17. stoljeća, odnosno otkriven je dio starog bastiona te najveće tvrđave u Šibeniku, doznaje se iz šibenskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture RH.

Radovi su dio projekta 'Revitalizacije tvrđave sv. Ivana' koji će biti završen u rujnu 2019. godine, za što je iz fondova EU osiguran 41 milijun kuna. Konzervatori su potvrdili da iako rezultati arheoloških istraživanja nisu spektakularni, pokazali su put kako dalje.

Ovo će, po svoj prilici, biti školski primjer utvrda u Hrvatskoj, koji će donositi podatke za daljnja istraživanja na takvim lokalitetima. Planirano je i organiziranje arheološkog kampa koji će donositi nove podatke, kazao je Ivo Glavaš, iz šibenskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture po završetku arheololoških radova. Naglasio je da će po prvi put u Hrvatskoj biti u prilici detaljno istražiti jedan bastionski sustav iz 17. stoljeća.

Konzervatorska istraživanja potvrdila su ranije spoznaje da je sačuvan dio sadržaja tvrđave sv. Ivana, barutana, jedini sačuvani izvorni objekt na samoj tvrđavi. Glavaš je najavio i sondiranje još jednog dijela gdje je najvjerojatnije biti otkriveni izvorni pomoćni ulaz. Potvrđeno je još nekoliko detalja sa starih kartografskih prikaza i nekoliko noviteta vezanih uz glavni ulaz. Vjerujem da će nastavak istraživanja, kroz arheološku školu, biti jako zanimljiv, ocijenio je Glavaš.

Od otkrivanja 'nulte' faze, odnosno početne utvrde,  sada je moguće pratiti i prvu i treću fazu razvoja šibenske utvrde, na kojima su uočljiva dva različita načina gradnje zidova topovskih otvora. Kroz izvedbeni projekt revitalizacije tvrđave sv. Ivana bit će odlučeno na koji način će biti prezentirani iskopani konstruktivni elementi koji u izvornom bastionskom sustavu nikada nisu bili vidljivi. Konzervatori pretpostavljaju da će se u slijedećim fazama na tvrđavi otkopati i otkriti još zanimljivih detalja.

Cijeli prostor tvrđave sv. Ivana neće biti iskorišten za nove sadržaje pa će se i nakon završetka projekta 2019. godine, moći nastaviti istraživanje i definiranje preostalog prostora. Šibenski gradonačelnik Željko Burić najavio je da slijedi natječajna procedura za izvođača radova, koji će trajati 30 mjeseci, a za koje je EU osigurala 41 milijun kuna.