Berlinale: Posebna priznanja filmovima "Ježeva kuća" i "U plavetnilu"

Animirani kratkometražni film "Ježeva kuća" Eve Cvijanović i kratkometražni igrani film "U plavetnilo" Antonete Alamat Kusijanović nagrađeni su posebnim priznanjima na 67. Berlinaleu, priopćeno je iz Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Animirani kratkometražni film "Ježeva kuća" Eve Cvijanović osvojila je posebno priznanje dječjeg žirija u sekciji Generation Kplus, a članovi međunarodnog žirija posebnim su priznanjem nagradili kratkometražni igrani film "U plavetnilo" Antonete Alamat Kusijanović koji se prikazao u sekciji Generation 14plus. 

"Ježeva kuća" posebnim je priznanjem nagrađena zbog, kako se navodi u obrazloženju dječjeg žirija poruke koliko je važno imati vlastiti dom i ljepote kojom je ta poruka prenesena kreativnom upotrebom animacije. Osim toga, članove žirija je oduševio i neobičan stil naracije kao i priča koja je u ovom filmu ispričana stihovima.
Animirani film "Ježeva kuća" adaptacija je poznate basne Branka Ćopića, koji kroz priču o susretu ježa i nekoliko šumskih zvijeri lisice, vuka, divlje svinje i medvjeda, progovara o važnosti doma.

Članovi međunarodnog žirija u sastavu Benjamin Cantu, Roberto Doveris i Jennifer Reeder posebnim priznanjem u sekciji Generation 14plus film "U plavetnilo" su nagradili zbog, kako navode u obrazloženju sjajnog prikaza kompleksnosti adolescencije u kojem četiri lika svoja očekivanja i želje moraju suprotstaviti dramatičnom primorskom krajoliku.

Film "U plavetnilo" govori o Juliji, trinaestogodišnjakinji koja se nakon nekoliko godina odsustva nastoji ponovno zbližiti sa svojom najboljom prijateljicom iz djetinjstva. No njezina prijateljica je zaljubljena i Julija joj više nije toliko važna. 

Kristalnog medvjeda u sekciji Generation Kplus osvojio je dugometražni igrani film "Piata loď" (Little Harbour) za koji režiju potpisuje Iveta GrófováGlavnu nagradu (Kristalnog medvjeda) u sekciji Generation 14plus osvojio je film "Butterfly Kisses" za koji režiju potpisuje Rafael Kapelinski.

Mađarski film "Tijelo i duša" pobjednik 67. Berlinalea.