Hrvatski inovatori osvojili 12 odličja u Kuala Lumpuru

Hrvatski inovatori i poduzetnici postigli su novi veliki uspjeh, osvojivši na velikoj međunarodnoj izložbi inovacija i novih tehnologija, MTE 2017 u Kuala Lumpuru u Maleziji ukupno 12 odličja - Best Award, glavnu nagradu, tri zlata, dva srebra, dvije bronce i tri posebne nagrade.

Organizatori su hrvatski izložbeni prostor ocijenili najboljim na izložbi i za to uručili posebno priznanje Hrvatskoj gospodarskoj komori i Savezu inovatora Zagreba, izvijestio je tajnik Saveza inovatora Zagreba Neven Marković. MTE je ove godine okupio oko 470 inovacija iz Malezije i brojnih država jugoistočne Azije i Europe, s naglaskom na izvrsnu poslovnu posjetu koja je rezultirala velikim brojem ostvarenih kontakata u svrhu komercijalizacije hrvatskih inovativnih proizvoda na malezijskom tržištu.

Najbolji hrvatski izlagač bio je Tomislav Bronzin, CITUS Ltd. za inovaciju BodyMeasures. Osvojio je Best Award, zlatnu medalju i posebno priznaje Organizacije dobitnika međunarodnih nagrada tajvanskih inovatora. Zlatna odličja osvojili su Vjekoslav Majetić, DOK-ING d.o.o. za inovaciju Multifunkcionalno komunalno električno vozilo tom-tom, kao i dobinica brojnih malezijskih zlatnih odličja s ranijih izdanja MTE Mirjana Brlečić, PRIRODA LIJEČI d.o.o, ove godine za inovaciju NIKEL PRIVE. U svom prvom nastupu na MTE, veliki poslovni interes za izvoz na tržišta jugoistočne Azije, srebrnu medalju i posebnu nagradu indonezijske organizacije inovatora, ostvario je Zvonimir Viduka, ALTPRO d.o.o. za inovaciju Željezničko cestovni prijelaz RLC23. Almir Karabegović, ADLEJA d.o.o. za inovaciju Spirala za kobile, nagrađen je srebnim odličjem i posebnom nagradom iranske organizacije inovatora.

Brončane medalje osvojili su: Goran Miljković, VITA-VERDE d.o.o. za inovaciju "Tekuće stolno sladilo zelena stevia", koja je pobudila interes malezijske znanstvene zajednice zbog problema velikog broja dijebetičara, a isto tako je uspostavljan kontakt za izvoz sladila u Maleziju i Indoneziju; Mladi inovatori Antonio Petrak i Igor Puhar s Damirom Matijakom, Udruga inovatora FSB za inovaciju D-B-R Sustavi za tekućine.

Veleposlanik RH u Kraljevini Maleziji Krešo Glavač sa suradnicima pružio je veliku potporu hrvatskim izlagačima kroz poslovnu promidžbu hrvatskih inovativnih proizvoda prema tvrtkama na tržištu država jugoistočne azije, ASEAN. Glavač je na svečanosti dodjele nagrada uručio posebne hrvatske nagrade najboljim inovatorima iz Malezije, Indonezije i Vijetnama. Važno je istaknuti da je izložbeni prostor hrvatske delegacije i ove godine posjetio direktor državne agencije za tehnološki razvitak Dato Norhalim Bin Yunus, koji je hrvatsko izaslanstvo srdačno pozdravio kao drage prijatelje i rado viđene goste na MTE.

Hvatsko izaslanstvo predstavilo je 42. Hrvatski salon inovacija INOVA BUDI UZOR 2017, koji se u studenom održava u Osijeku. Najveća hrvatska izložba inovacija privući će prema obećanjima voditelja nacionalnih izaslanstava, veliki broj inovatora iz Malezije, Indonezije, Filipina, Irana i Tajvana.