Hrvatski violinist prvi puta pobjednik Međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml

Volinist Luka Ljubas proglašen je u petak u Zagrebu pobjednikom 11. Međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml, što je prvi puta u četrdesetogodišnjoj povijesti tog natjecanja da je prvu nagradu osvojio hrvatski violinist, priopćili su u subotu organizatori.

Žiri u sastavu Viktor Tretiyakov (Moskva), kao predsjednik, te dopredsjednici Tonko Ninić i Zlatko Stahuljak (Zagreb) i članovi Shizuka Ishikawa (Prag), Goran Končar (Zagreb), Kimiko Nakazawa (Tokio) i Leonid Sorokow (Beč) takvu su odluku donijeli nakon finala održanog u petak u KD Vatroslava Lisinskog na kojemu je uz Zagrebačku filharmoniju pod dirigentskim vodstvom maestra Uroša Lajovica nastupilo 36 natjecatelja iz 15 zemalja.Odlukom žirija prvu nagradu Zlatko Baloković u iznosu od pet tisuća eura dobio je hrvatski violinist Luka Ljubas. Druga nagrada u iznosu od 3,5 tisuća eura pripala je Leonidu Zheleznyju (Rusija), a treća, u iznosu od 2,5 tisuća eura, Anne Marie Wehrmeyer (Njemačka). Četvrta i peta nagrada, u iznosu od 1,5 tisuća eura, odnosno, tisuću eura, otišle su također u Hrvatsku, i to Katarini Kutnar i Uni Stanić, dok je šest nagradu, vrijednu 500 eura dobio Japanac Eimi Wakui. Osim novčanih nagrada dodijeljene su i posebne nagrade, koje je redom osvojio prvonagrađeni Ljubas: Posebnu nagradu Zagrebačke filharmonije za najbolju suradnju s orkestrom po odabiru članova Zagrebačke filharmonije Koncert sa Zagrebačkom filharmonijom, Posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja u iznosu od 500 eura za najbolju izvedbu djela Franje Krežme Scherzino, te koncerte s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkim solistima, Varaždinskim komornim orkestrom, te solistički recital u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb.

11. Međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml održalo se u Zagrebu od 9. do 17. veljače pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Ove godine najviše natjecatelja došlo je iz Japana (7), zatim iz Rusije i Hrvatske (6), iz SAD (3), iz Koreje i  Njemačka (2), te po jedan kandidat iz Češke, Irske, Kanade, Kazahstana, Kine, Kineskog Tajvana, Poljske, Slovenije i Španjolske. "Prvi puta u četrdesetogodišnjoj povijesti Natjecanja prvu nagradu je osvojio hrvatski violinist, a ujedno je i po prvi puta u finale između šest odabranih uvršteno čak troje kandidata iz Hrvatske. Time su to najstarije natjecanje u Hrvatskoj i jedino koje je iz Hrvatske još od 1978. članom Svjetske federacije međunarodnih glazbenih natjecanja, kao i Zagrebačka violinistička škola, upisani u svjetsku kartu centara najboljih mladih glazbenika", stoji u priopćenju organizatora.