Ministar Barišić primio mlade hrvatske robotičare

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić primio je izaslanstvo Hrvatske robotičke reprezentacije i prvake otvorenog prvenstva Njemačke 'Robocop Junior' u dvjema disciplinama koji su osvojili odličja i na drugim međunarodnim natjecanjima u robotici.

Osmorici mladih hrvatskih robotičara ministar je čestitao na međunarodnim uspjesima i poželio im uspjeh na budućim natjecanjima, među kojima je uskoro svjetsko prvenstvo u Japanu. Rekao je da su oni produkt hrvatskog školstva, koje, iako ima zamjerki, nije tako loše, čemu su oni najbolji dokaz. Istaknuo je kako će ministarstvo, koje želi prepoznati izvrsnost, pokušati pronaći financijska sredstva da ih podupre dalje, a posebice za njihov nastup na svjetskoj smotri u srpnju u Japanu.

Izbornik Hrvatske robotičke reprezentacije i predstavnik u svjetskom RoboCupu Ivica Kolarić predstavio je ministru mlade robotičare i njihove mentore koji su u Njemačkoj osvojili dvije prve nagrade, a osvajali su nagrade i na drugim međunarodnim natjecanjima. Istaknuo je da je Hrvatska svojevrsna svjetska sila u robotici u učeničkoj dobi te da ti mladi ljudi već sedam godina pokazuju odlične rezultate na međunarodnim natjecanjima u svijetu. Robotika u Hrvatskoj postoji više od 20 godina, rekao je i zauzeo se za to da ona bude izborni predmet u školama.

Baš mi Hrvati smo lani u Leipzigu osvojili 11 medalja u konkurenciji Japana, SAD-a, Koreje, Kine i Velike Britanije te smo priznati kao vrhunski u svijetu, istaknuo je Kolarić.

Mladi hrvatski robotičari koji pohađaju osnovnu i srednju školu te jedan student prve godine strojarstva predstavili su ministru Barišiću svoje robote kojima su osvojili ugledne međunarodne nagrade, a on im je uz čestitke uručio i prigodne nagrade.