Međunarodni Dan materinskog jezika

Međunarodni dan materinskog jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine s ciljem unaprjeđivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje pokrenuo je prije 4 godine posebnu manifestaciju Mjesec hrvatskoga jezika. Potaknuti činjenicom da je hrvatski jezik od 1. srpnja 2013. postao službeni jezik Europske unije žele kod svih govornika hrvatskoga jezika podići razinu svijesti o važnosti očuvanja tog temelja hrvatskoga nacionalnoga identiteta: materinskoga jezika. Upravo je Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače uzet kao početak Mjeseca hrvatskoga jezika, a završetak je 17. ožujka, na dan objave 'Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika' iz 1967. godine.

Dada Žitko razgovarala je s troje mladih koji su u Hrvatsku došli naučiti jezik svojih predaka. Nakon što su završili stipendiju, odlučili su ostati jer ovdje su pronašli svoj dom.


Na važnost materinskog jezika u svrhu očuvanja kulturnog identiteta, vrijedne baštine Splita, članovi Udruge Marko Uvodić Splićanin već godinama upozoravaju. Njihova glavna zadaća kao nositelja kulturne nematerijalne baštine splitske čakavštine uvođenje je splitskog govora u osnovne i srednje škole kao izbornog predmeta. Prije dvije godine organizirali su Katedru čakavskog sabora. I dok splitska čakavština na uđe u školski kurikulum udruga radi na njezinoj popularizaciji, različitim programima poput održavanja radionica za djecu te organiziranjem igrokaza u školama. Osim formalnim očuvanjem jezika, Jadranka Mardešić Komac bavi se i njegovim očuvanjem u praksi, pišuči knjige na splitskoj čakavici.