Tko to 'kopa' turčiške lafre?

Malo međimursko mjesto Turčišće s oko 600 stanovnika, jedino je u kojem se izrađuje maska poznata kao 'turčiška lafra'. Majstora je samo dvoje ili troje, uglavnom u poznim godinama. Jedan od njih je i Mijo Sirc, koji već gotovo pola stoljeća 'kopa' lafre .

Potrebno je na tisuće preciznih udaraca da bi iz grubog komada vrbe ili lipe nastala jedinstvena lafra. Kao dječak gledao je ujaka kako ih izrađuje, a poslije je i sam uzeo dlijeto u ruke te počeo 'kopati'. 'Kada sam počeo, ljudi su mi se smijali i govorili da ja to neću moći. Kada sam izradio prvu od vrbe, svi koji su je vidjeli rekli su da niti jedan majstor nije napravio tako dobru lafru'., prisjeća se Mijo Sirc. To je maska koja od davnina osigurava plodnost, ali i odbija zle sile.  Zato je jasno kako ona mora izgledati.

Prava turčiška obojena je ciglasto i crno te ima rogove. Može biti i u ljudskom obliku, a zovu je 'cigan" ili 'ciganica'. O tome, ali i kako je izraditi, već godinu dana uči i mladi Stjepan. Još nije napravio svoju prvu lafru, ali  zato nosi onu majstora Mije otkako je bio dječak i ne misli prestati. U radionici majstora Mije vrlo je živo. Kopaju se nove lafre, obnavljaju stare, kako bi kao i uvijek, otjerale dugu zimu.