Zimski streličarski turnir prema srednjovjekovnim pravilima

Na popularnom slavonskom izletištu u Park šumi Jankovac prvi put u Hrvatskoj je održan zimski streličarski turnir prema srednjovjekovnim pravilima na kojem su vitezovi pokazali svoje vještine rukovanja lukom i strijelom. Posjetitelji su mogli i vidjeti i kako se nekoć sanjkalo u srednjem vijeku.

Svaki od streličara na raspolaganu je imao 5 strijela, a prva meta bila je glavica kupusa. Oni koji su pogodili nastavljali su dalje te s 5 strijela gađali jabuku, a pobjednik je u finalu bio onaj tko bi pogodio kokošje jaje. Ta nekadašnja pravila svidjela su se vitezovima. Sudjelovalo je 9 vitezova i dvorskih dama, a u gađanju lukom i strijelom okušali su se i posjetitelji.

Ovaj sport u srednjem vijeku pak nije bio za svakoga. Pravo nošenja mača i uopće oružja imao je samo plemićki stalež koji su ujedno imali pravo nošenja grba. No zato je u zimskim radostima mogao uživati svatko. Sanjkanje u drvenim koritima, koje je najčešće završavalo prevrtanjem posade, vjerojatno je pratio smijeh i dobro raspoloženje.

Pobjednici prvog zimskog streličarskog turnira na Jankovcu osvojili su zaslužena priznanja.