Šibenski 'No kill' prošle godine udomio više od pet stotina pasa

'No kill' azil za napuštene životinje šibenske tvrtke 'AS- eko', prošle je godine udomio više od pet stotina pasa. Uz financijsku pomoć njemačkih udruga za zaštitu životinja ukinuli su eutanaziju. Tako da svi psi mogu poživjeti i nakon 60 dana propisanih zakonom. A većina njih svoj dom pronalazi u Njemačkoj.

U azilu je trenutačno pedesetak napuštenih čovjekovih 'najboljih prijatelja'. Štenci i mlađi psi lakše pronalaze novi dom. Veliki i stari psi lošije prolaze. Za njih se dom traži po cijeloj Europi čiji su zakoni davno onemogućili nekontrolirana legla i lutalice.

No, zbog naših nedorečenih zakona i loše kontrole u azil stalno dolaze nove napuštene životinje. Često traumatizirani i bolesni - pristižu iz cijele Dalmacije i Like. Nitko ne zna u državi koliki je broj pasa, ukupan broj, koliko je cijepljenih a koliko čipiranih, ističu u azilu.

S kapacitetom za 50-tak pasa As-eko regionalni je lider po pitanju zbrinjavanja. Cijepljene, kastrirane i dobre pse svatko može uzeti. Mogu doći udomiti nekoga, besplatno je, samo dođu, odaberu kojeg hoće i mogu ga nositi odmah, pozivaju potencijalne udomitelje.

A da u Njemačku, osim naših ljudi, ne odu i svi psi - azil preko interneta nudi informacije i širi mrežu za njihovo udomljavanje.