'Gastarbajterski Božić' u Histrionima

Gastarbajterski Božić rani je dramski tekst Mate Matišića, napisan baš za Božić, prije 29 godina. Inspiriran je tekstom Petera Turinija: Jozef i Marija. Na kazališne daske Histriona stiže u režiji Zorana Mužića.

Radnja predstave se događa na samu Badnju večer u praznom trgovačkom centru, u kojem su prisutni samo čistačica - Marija i noćni čuvar - Jozo; igrom slučaja oboje hrvatski gastarbajteri. To su žena i muškarac zrelijih dobi koji su cijeli svoj radni vijek proveli teško zarađujući za kruh u tuđini. Danas čeznu samo za mirovinom. Humor, ironija, emocije,  čežnja za domovinom i nadasve ljubav isprepliću se u ovoj komediji s elementima melodrame.

Marija i Jozo iz istog su zavičaja krenuli u svijet u potrazi za boljim životom, ali i prisiljeni političkim okolnostima onog vremena.Zbivanje je smješteno u prepoznatljivo okruženje sadašnjice, jer i danas, kao i nekad Hrvati napuštaju domovinu u potrazi za boljim životom.Isti su to gastarbajteri kao oni od jučer, ovi današnji ili oni od sutra…Ljubav koja se dogodi na kraju životnog puta Marije i Joze, na sam Božić, zaslužena je pobjeda nad nedaćama života, pobjeda vječnog zavičaja nad dramom opskurnog preživljavanja na koje su osuđene generacije Hrvata na privremenom radu u tuđini. Glume Ankica Dobrić, Joško Ševo i Zlatko Vitez. Prvi put pred publikom biti će utorak, dok je premijera u petak, 24. veljače.