100 godina kazališta u Vinkovcima

Predstavom 'Tri treća tromjesječja', kazalište Joza Ivakić ulazi u godinu obilježavanja 100 godina kazališta u Vinkovcima te 85 godina od rođenja dramskog pisca Joze Ivakića, po kojemu nosi ime.

Komedija tematizira muško-ženske odnose te povjerenju u vezama i braku. U bolničkoj sobi tako upoznajemo tri trudnice u devetom mjesecu trudnoće. Ivanu (Mia Krajcar), koja je u sretnom braku više od petnaest godina, mladu manekenku Ivu (Martina Stjepanović) koju dečko financira te poslovnu ženu Ivonu (Nikolina Ljuboja), koja je pristala biti nečijom ljubavnicom. Iako na prvi pogled nemaju ništa zajedničko osim trudnoće, slijedom okolnosti otkrit će da imaju više toga zajedničkog nego što su to ikada mogle zamisliti. Praizvedba 'Tri treća tromjesečja' je u petak, 24. veljače.

Kazališna tradicija u Vinkovcima seže u davnu 1917. godinu, kada je Diletantsko kazalište izvelo 'Prosce' Ise Velikanovića i 'Začarani ormar' Ferde Ž. Milera, a uz to u arhivu je pohranjena i prva prodana ulaznica iz 1917. godine. U povodu ovih dviju velikih obljetnica kazalište priprema i izložbu 'Prošlost, sadašnjost, budućnost Gradskog kazališta Joza Ivakić' u svibnju u sklopu Festivala glumca. Osim izložbe u pripremi je i Znanstveno predavanje o Jozi Ivakiću, dr. sc. Anice Bilić, s kojim bi se obilježilo 85 godina od smrti Joze Ivakića.