U Hrvatskoj više od tisuću djece uči češki

Međunarodni dan materinskog jezika kojim se želi unaprijediti njegovo učenje i razvoj te njegovati multikulturalnost i višejezičnost, proslavili su i daruvarski Česi. Proslavom koju su organizirali četvrtu godinu žele pokazati ljepotu svojeg materinskog jezika.

Karlo
, Ema i Kristina pobjednici su olimpijade koja je početkom veljače organizirana za učenike koji uče češki jezik u osnovnim školama po Modelu C. U školi se puno tog nauči i do prvog razreda nam se vokabular i gramatika razvijaju tako da na ovim natjecanjima se to stavi na test, kaže Kristina. Emi se sviđa pričati češki, zabavno je i puno joj to znači, dok Karlo, ko je tek četvrti razred, s prijateljima i rodbinom razgovara dvojezično i na testu mu je bilo super lagano.

Pedesetak osnovnoškolaca iz Daruvara i okolice da sudjelovanje na olimpijadi prilikom proslave Međunarodnog dana materinskog jezika dobili su i nagrade. Olimpijski testovi bili su podijeljeni u tri kategorije. Daruvar je dvojezičan grad. Stečeno je to pravo češke nacionalne manjine iz bivše države. Moramo zahvaliti našim precima koji su bili svjesni važnosti materinwskog jezika za svakog od nas.Oni su taj jezik njegovali.organizirali su se u školstvu u uUdruge i svim onim oblicima koji potiču njegovanje češkog jezika, kaže Tanja Novotni Golubić, zamjenica župana BBŽ iz redova češke nacionalne manjine.

U Hrvatskoj više od tisuću djece uči češki jezik u školama i vrtićima. Mladi Česi iz Daruvara pozdrav na materinskom jeziku poslali su cijelom svijetu.