Američka dostavna tvtka UPS testira na Floridi dostave paketa dronovima

Američka dostavna tvtka UPS počela je na Floridi testirati dostave paketa dronovima što je prvi korak tvrtke prema automatizaciji toga postupka.
Dron polijeće s krova dostavnog vozila i samostalno leti prema cilju, ostavlja pošiljku i vraća se na vozilo dok vozač vozi planiranom trasom za dostavu paketa u nekom naselju. UPS kaže kak oe testiranje koje se provodi na području Tampe odvija u skladu s očekivanjima. 'Ovo smatramo ispitivanjem mogućnosti nove tehnologije', kaže jedan od podpredsjednika tvrtke John Dodero.

Tvrtka ispituje i mogućnost korištenja dronova u kontroli inventara i pošiljki u skladištima i nadzora vozila i zrakoplova u hangarima. No tvrtka zasad nema rokove u kojima planira početi šire primjenjivati novu tehnologiju dijelom i zbog toga što savezne vlasti tek rade na novom propisima koji bi regulirali korištenje te tehnologije. Smatraju da bi se potencijal dronova-dostavljača mogao potvrditi u ruralnim područjima dok se u gradovima zbog guste naseljenosti dostave vozačima mogu grupirati. Dostave izvan grada su 'raštrkanije' pa samim time i skuplje i ako bi se dio mogao obaviti dronovima to bi pojeftinilo troškove, kaže Dodero. Tvrtka ne planira zamjenu vozača dronovima, dodao je.