Rezistentni mikrobi ubiju 25.000 ljudi godišnje u EU

Superbakterije otkrivene kod ljudi, životinja i u hrani širom Europske unije predstavljaju 'alarmantnu' opasnost za javnost i zdravlje životinja nakon što su razvile otpornost na najčešće korištene antibiotike, upozorili su stručnjaci.

U izvješću o otpornosti mikroba koje su sačinili Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) navodi se da godišnje oko 25.000 ljudi umre od tih bakterija u Europskoj uniji. 'Otpornost mikroba zabrinjavajuća je prijetnja koja dovodi u opasnost zdravlje ljudi i životinja', kaže Vytenis Andriukaitis, povjerenik EU-a za zdravlje i sigurnost hrane. 'Značajne smo napore uložili u njihovo zaustavljanje no to nije dovoljno. Moramo biti brži, snažniji i djelovati na nekoliko frontova'.

Otpornost na lijekove potaknuta je pogrešnim i prekomjernim korištenjem antibiotika što potiče bakterije da se mijenjaju kako bi preživjele i stvorile nove načine da se bore protiv lijekova. Izvješće je istaknulo da je otpornost salmonele - koja može izazvati vrlo teške infekcije konzumacijom zaražene hrane, na mnogo antibiotika vrlo visoka širom EU. Mike Catchpole, vodeći znanstvenik u ECDC-u, kaže kako je posebno zabrinut što neki česti sojevi salmonele kod čovjeka pokazuju vrlo visoku rezistenciju na brojne antibiotike. 'Razumno korištenje antibiotika kod čovjeka i u veterinarskoj medicini vrlo je važno', kaže on.
Otpornost na antibiotike karbapeneme - koji su često posljednja linija obrane za pacijente zaražene superbakterijama otpornima na druge vrste antibiotika otkrivena je prvi puta kod životinja i u hrani iako vrlo rijetko. Prema izvješću rijetki slučajevi otpornosti otkriveni su i kod bakterije E. coli kod svinja i u svinjetini.Otpornost na kolistin, još jedan antibiotik iz reda 'posljednje obrane', otkrivena je u vrlo malo slučajeva kod infekcije salmonelom i E. coli kod svinja i stoke. Marta Hugas, voditeljica jedinice EFSA za biološku opasnost i kontaminaciju, rekla je kako se uočavaju zemljopisne varijacije pa je na sjeveru i zapadu Europe niža razina rezistencije bakterija dok je na jugu i istoku Europe veća vjerojatno zbog pogrešne i prekomjerne upotrebe antibiotika.