Dodijeljene Brit Awards: najveći pobjednik David Bowie

Pokojna glazbena ikona David Bowie najveći je pobjednik ovogodišnjeg Britsa. Na svečanoj dodjeli te najvažnije nagrade britanske glazbene industrije nagrađen je za najboljeg samostalnog umjetnika, ali i najbolji album prošle godine.

'Pop kameleon' Bowie izdao je svoj posljednji album 'Blackstar' u siječnju prošle godine, dan prije nego što je preminuo od karcinoma. Na dodjeli 'Brit awards' Bowie je potukao konkurenciju u kojoj su, među ostalima bili Skepta, rapper Kano i pjevač Michael Kiwanuka u obje kategorije - za najboljeg samostalnog umjetnika i album godine. 'On je uvijek bio podrška ljudima koji su mislili da su malo čudni, neobični ili drugačiji i uvijek je bio ovdje za njih', rekao je preuzimajući nagradu Bowiev sin Duncan Jones.

Najznačajniji spektakl u britanskoj glazbenoj industriji održan je u londonskoj O2 areni, a posjetitelji kao i gledatelji prijenosa mogli su uživati u izvedbama zvijezda kao što su Katy Perry, Robbie Williams, Bruno Mars i Ed Sheeran.
Američka pjevačica Perry izvela je svoj hit 'Chained to the Rhythm' dok su plesači simbolično nosili modele bijelih kuća. Pjevaču Georgeu Michaelu koji je umro u prosincu odana je počast njegovom pjesmom 'A Different Corner' u izvedbi frontmana Coldplaya Chrisa Martina.

Među ostalim pobjednicima su ženski band Little Mix čija je pjesma 'Shout Out to My Ex' nagrađena kao najbolji singl. Perrie Edwards, Jesy Nelson, Leigh-Anne Pinnock i Jade Thirlwall nastupile su na dodjeli u kostimima našeg dizajnera Juraja Zigmana.

Pjevačica Emeli Sande proglašena je najboljom britanskom samostalnom umjetnicom, dok su za najbolju grupu nagrađeni The 1975. Adele čiji je album '25' trijumfirao na prošlogodišnjem Britsu, ali i Grammyu osvojila je 'BRITS global success award'. Pjevač i tekstopisac Rag'n'Bone Man, koji je i ranije proglašen izborom kritičara nagrađen je i u kategoriji 'British Breakthrough Act'. Unatoč tri nominacije Skepta je otišao praznih ruku. Iako Brits prvenstveno slavi britanske umjetnike ima i kategorije za strane muške i ženske umjetnike i grupe. Očekivano te su kategorije osvojili Drake, Beyonce i A Tribe Called Quest.