Solinski rezervat

Deponij otpada usred šume podno Kozjaka Ivan Tokić svojim je rukama pretvorio u pravi mali raj na zemlji. Opstanak njegovog, kako ga je nazvao, Racionalnog parka 'Nove starine', mogao bi biti ugrožen - kaže Ivan. Jedini način da se to spriječi je dobivanje koncesije, koju solinski umjetnik i entuzijast čeka dvije i pol godine.

Četiri hektara šume Ivan je pretvorio u mjesto koje ostavlja bez daha. Teško je zamisliti da je ovdje nekada smeće vodilo glavnu riječ. Tu su sada skulpture na kojima se može zaigrati stolni tenis. Nešto dalje kamena ljepotica, koja može utažiti žeđ. U rezervat prirode i kulture dolaze, i ondje ostaju, volonteri iz cijeloga svijeta. Njih četiristotinjak do sada. Mnogi se vrate da bi opet odgledali predstavu u prirodi. Žele uživati i u sauni koju su izgradili volonteri. Žele uživati i sauni. Improviziranom i potpuno funkcionalnom objektu u kojem se postiže temperatura i do 70 stupnjeva Celzijevih izgradio je njemački bračni par.

Mnogi koji kod Ivana dođu zadrže se u knjižnici blizu koje zemlja miriše i lišće pleše. Nakon riječi u prirodi pročitanih, najslađi je domaći kruh sa začinima koje volonteri sami uzgajaju. Svatko u 'Novim starinama' nešto pronađe: 'Nakon ove, ja to zovem betonizacije gdje sam kao neki slučajni prolaznik, kada sam slučajno ušla u ovu čarobnu šunu prvenstveno sam pronašla sebe.' 'Nalazim svoj mir u radu i ova ova šuma mi to pruža. Kad dođete ovdje, uvijek ima nešto za raditi'.

Prvi dan proljeća ovdje će se održati druženje umjetnika, najavljuje mladi pijanist Dragan Coce, redoviti posjetitelj rezervata. Imaju i 'Nove starine' i svoju teretanu u prirodi. Donacija je to irskih volontera. Mjesto gdje je Marija Coce otkrila ljubav prema vremenu provedenom uz djecu. Ivan planira dograditi permakulturne vrtove, podignuti još kućica za volontere. Krajnje je vrijeme, kažu volonteri, da veliki trud i nesebično odricanje ovog entuzijasta napokon doživi javnu i sustavnu potporu.