Stazama tradicije

Šokačka grana, jedna od najaktivnijih osječkih udruga, i ove je godine organizirala šokačku modnu reviju pod nazivom 'Stazama tradicije V ( pet)'.  Spojilo se novo sa starim, urbano s tradicijom. I vidjela se sva ljepota i raskoš Šokadije.

Modeli, sigurnim korakom, poput pravih profesionalaca, prošetali su se modnom pistom. Jedni odjeveni u starovirsko ruho, a drugi u modernim opravama s prepoznatljivim motivima narodnih nošnji. 'Obučena sam u zlatnu nošnju koja je stara oko sto godina. Naslijedila sam ju od svoje bake i nosi se u svečanim prilikama', ispričala je Katica Šimić. Na reviji - tradicijsko ruho i etnokreacije išli su ruku pod ruku.

Šokačkom se revijom već godinama najavljuje projekt Šokački suveniri Osijeku. Ove će se godine održati po 11. put. Njome se žele očuvati tradicijske rukotvorne tehnike. A to se najbolje može na tradicijskim radionicama. 'Radionice pokazuju širinu, izvornost, predanost tradiciji i ono što treba i dalje baštiniti', ističe Marko Josipović, predsjednik udruge Šokačka grana. Čiji je šokački suvenir najljepši vidjet će se na izložbi u rujnu.