Milijun i sedamsto tisuća kuna za splitske studentske udruge

Studentima splitskog Sveučilišta dodijeljeno je milijun i 700 tisuća kuna. Tim novcem od ovogodišnjih upisnina koristit će se studenske udruge za financiranje raznih projekata iz znanosti i tehnologije, kulture i umjetnosti te sporta. 

Pedeset tisuća kuna dobila je studentska udruga Luke Jadrića s umjetničke akademije. Novac je namijenjen za dva projekta. Dio će utrošiti za rad već dokazanog studenskog orekestra. Pa će tako kupiti instrumente, stalke i ormariće te platiti putne troškove. A dio će potrošiti na novi projekt na koji su iznimno posnosni. Postavit će operetu Ive Tijardovića iz 1926. 'Kraljica lopte' koja je napisana u povodu 15. Hajdukova rođendana.

Konkretnom suradnjom studenata i sveučilišta zadovljan je budući akademski kipar Duje Matutić, koji je s kolegama pokrenuo gradnju parka skulptura: 'Aplicirali smo za projekt koji se zove park skulptura ili popularnije baština. Temelji se na izradi skulptura i poprsja hrvatskih velikana - od književnosti, umjetnosti, znanosti do politike.'

'Cilj nam je da potaknemo studente na interdisciplinarnost, da budu sportski aktivni i međunarodno prepoznati. Želimo graditi cjelovite osobe, a ne samo stručnjake u pojedinim područjima', ističe prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu. Zanimanje za ovakve projekte utrostručeno je u odnosu na prijašnje akademske godine. To potvrđuje - poručju sa splitskog Sveučlišta - da su studenti kreativni na svim područjima.