'Manje oružja - manje tragedija'

U sklopu višegodišnje kampanje 'Manje oružja - manje tragedija' policijski službenici Odjela za prevenciju održali su interaktivna predavanja o opasnostima od mina učenicima nižih razreda u Hrvacama i Sinju. Upravo je područje između Sinja i Knina najzagađeniji minama u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Sinjski mališani pozorno slušaju predavanje o minama, nevidljivim ubojicama koji vrebaju na livadama i u šumama. Djeca su pogledala i kratki animirani film, a predavanjem i razgovorom upozorena su koliko može biti opasno dirati nepoznate metalne predmete u prirodi. Zapamtili su najvažnije poruke. 'Pričali su nam o opasnostima i o minama. Da ih ne smijemo dirati i ako ih vidimo da moramo obavijestiti stariju osobu', 'Rekli su nam da mina može biti skrivena u travi ako je zelena i da moramo jako paziti'.

Učenici su vidjeli i kako izgledaju razne vrste eksplozivnih sredstava na koje mogu naići igrajući se u prirodi, ali i u vlastitim dvorištima. Iako policija svake godine prikupi sve manje oružja od građana, taj problem je i dalje prisutan. 'Kad im pokazujemo ovakve stvari, često od njih čujemo da su tako nešto već vidjeli kod kuće', ističe Mirko Matković iz Odjela za prevenciju PU splitsko-dalmatinske.  Područje Vrlike i Hrvaca najzagađenije je minama u Splitsko- dalmatinskoj županiji. Srećom riječ je najviše o planinskom  terenu na Dinari i Svilaji, no mina još ima čak i neposredno uz državnu cestu D1 između Sinja i Vrlike.