Radonić: Kroz 20 godina znat ćemo ima li života u našem susjedstvu

NASA je sinoć na dugo očekivanoj konferenciji za novinare objavila da je njezin međunardoni tim znanstvenika pronašao sustav sa 7 planeta nalik Zemlji - TRAPPIST-1. Ante Radonić, voditelj planetarija Tehničkog muzeja, u emisiji Hrvatska uživo objasnio je važnost ovog otkrića. Trappist je naziv teleskopa koji radi tzv,  tranzie. Šef cijele ekipe radi u Belgiji, tim je međunarodni. a snimali su teleskopi od Havaja do Čilea. Prošle su godine otkrivena prva dva laneta, dugo se čekalo do objave znanstvenog rada, rekao je Radonić.

To je jedinstvena i važna vijest za znanost i filozofiju – pitanje 'Jesmo li sami u svemiru? Na kraju krajeva to je i stvar  kulture a  ivećinu ljudi zanima ima li života u svemiru. Dsad dsmo okrili oko 3500 planeta drugih zvijezda, ali još nismo našli planet koji je zaista sličan Zemlji. A vo je sad otkriče bez presedana. Nas zanima jesmo li izuzetak ili smo jedinstveni, rekao je.

Ovaj novi sustav prvi je kandidat za nova istraživanja, sad će Hubble pokušati vidjeti imaju li ovi planeti atmosferu, Iduće godine kreće teleskop 'James Wenbb' sa 6,5 metara promjera, a u idućem desetljeću dolazi novi europski Ekstremno veliki teleskop promjera 39 metara u Čileu, s kojim ćemo saznati i sastav atmosfere - dotad ne možemo reći imaju li uvjete za život, zbog temperature, objasnio je Radonić. Moći ćemo vidjeti ima li kiska, ozona, metana, i u sljedećeih 10-15 godina mogli bismo saznati postoje li znakovi života na tom planetu.

Kad bi s našom tehnologijom htjeli tamo putovati (udaljenost 40 godina svjetlosti), to bi trajalo preko 100.000 godina! Još uvijek smo sami i nemamo formulu kad počinje život, naglasio je dodavši da ga možda ima u svemiru. Ako ima života u našem susjedstvu, recimo do 50 godina svjetlosti, mogli bismo to s novom tehnologijom saznati kroz 20 godina, zaključio je Radonić. Bijedna su sredstva koja se ulažu u ovu tehnologiju, to je tek mali dio znanosti, dodao je.