Posjetite Dane otvorenih vrata NSK

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu danas i sutra ima Dane otvorenih vrata. U ta dva dana možete zaviriti i u dijelove knjižnice koji su inače nedostupni građanima. Elizabeta Biočina bila za Hrvatsku uživo provjerila je što vas sve ondje očekuje.

NSK je prava riznica – krije tri milijuna svezaka, knjiga, časopisa i novina. Većina se čuva u dva velika skladišta. Upravo su tamo danas zavirili iučenici velikogoričke osnovne škole i ostali posjetitelji. Čak 130 kilometara polica s knjigama i 46 digitalnih zbirki čuva knjižnica. Može se vidjeti i sustav mehaniziranog transporta ili naše male vagončiće, vlakiće kojima su povezani svi spremišni prostori sa čitaonicom. A marljivi djelatnici Knjigovežnice trude se da sva građa ostane sačuvana. Na njihovim radionicama možete naučiti kako se ručno izrađuje uvez za knjigu ili čak sami napraviti jedan.

Knjižnica se može pohvaliti i bogatom grafičkom zbirkom, koja će uskoro proslaviti stotu obljetnicu. Učenicima se svidjela i zbirka muzikalija, u kojoj su mogli poslušati stare napjeve. Većini njih ovo je bio prvi susret s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom.

Najvrjedniji dio knjižnice su zbirke rukopisa i starih knjiga. Kod nas su pohranjene ostavštine Miroslava Krleže, Vatroslava Jagića, Ljudevita Gaja a u njima ima mnogo pisama pa onda ispada da smo mi posebno bogati u rukopisima, svako pismo jedna jedinica pa onda ispada do 180 tisuća jedinica rukopisa, kazao je Ivana Kosić, voditelj Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK.

Nemojte čekati sljedeću godinu, već  iskoristite Dan otvorenih vrata i otkrijte koje se sve tajne ovdje čuvaju.