Nagrada 'Marina Viculin' - novost ovogodišnjeg festivala 'Organ Vida'

Međunarodni festival fotografije Organ Vida objavio je poziv za sudjelovanje na devetom izdanju, koji će se održati u Zagrebu tijekom rujna, na temu "Novi građani", najavivši najveću ovogodišnju novost - uvođenje nagrade koja nosi ime istaknute povjesničarke umjetnice Marine Viculin.

Temom "Novi građani" želi se interpretirati ideja koja nadilazi konvencionalno shvaćanje njegove 'izvorne definicije' ograničene na državu i grad, "te se od umjetnika traži da izraze svoj glas otpora, promišljaju građanina kao čovjeka-bez-mjesta, povrh privilegija, nacionalnosti ili privrženosti vlasti, da pokažu kontra-jezik, novo shvaćanje toga što znači biti živ i živjeti u (post)kapitalističkom svijetu obilježenom klimatskim promjenama".

Nadovezujući se na prošlogodišnju temu "Otkrivanja", festival će postaviti pitanja o tome tko smo kao ljudi, kako smo takvima postali i kuda idemo, te što znači biti sudionikom potpuno kompjuteriziranog 21. stoljeća koje nas istovremeno zbližava i udaljava.

Rok za prijavu je 1. travnja, a o najinovativnijim radovima odlučivat će stručni žiri, umjetnici Dana Lixenberg, Cristina de Middel, Katrin Koenning i Pieter Hugo, kustosica MSU-a Leila Topić te novinar i kritičar Guardiana i Observera, Sean O'Hagan. Odabrani će umjetnici svoje radove predstaviti na dvotjednom, devetom izdanju Organa Vida, koji će se održati od 8. do 24. rujna u Muzeju suvremene umjetnosti.
Glavna novost ovogodišnjeg Festivala je dodjela nagrade za hrvatske fotografe koja nosi ime po prerano preminuloj povjesničarki umjetnosti, kustosici i bivšoj ravnateljici Galerije Klovićevih dvora, Marini Viculin, koja je u svom radu posebnu pozornost davala fotografiji i realizirala niz velikih fotografskih retrospektiva. Nagrada iznosi 25 tisuća kuna i dodijelit će se jednom autoru, prema odluci međunarodnog žirija, za projekt u nastajanju te za realizaciju izložbe tijekom narednog izdanja festivala.

Prijave za nagradu Marina Viculin bit će otvorene do 1. srpnja, a dobitnik će tijekom godine dana rada na projektu biti obvezan uredničkom kolegiju dvaput prezentirati rad u nastajanju.