Fašnički vikend "Žive slike" u Muzeju grada Zagreba

Tijekom zadnjeg vikenda fašnika Muzej grada Zagreba organizira svoj tradicionalni edukativni program "Žive slike", koji se uz sudjelovanje kostimiranih djelatnika samog muzeja i njihove goste održava osamnaestu godinu zaredom. Taj je besplatni, nekomercijalni muzejski projekt organiziran po uzoru na slično događanje s kraja 19. stoljeća u Zagrebu, gradu čijoj su prošlosti posvećene "Žive slike".

Svi djelatnici, vanjski suradnici i prijatelji Muzeja kostimirat će se 25. i 26. veljače u osobe važne za prošlost grada, prenoseći u prvom licu posjetiteljima priče iz svog života, ali i iz povijesti Zagreba u vremenu u kojem su živjeli, a u odgovarajućem okruženju stalnog postava.

Povijesna događanja tumače kralj Bela IV., prvi zagrebački biskup Duh, Crna kraljica Barbara Celjska, gradski sudac Adam Balogh, zvonoljevač Henrik Degen, barunica Ana Marija Rauch, fotografkinja Antonija Kulčar, izumitelj Slavoljub Penkala, zlatar Slavoljub Bulvan, vlasnica gostionice Katarina Matejna, subreta u kabaretu Micika Žličar i brojni drugi. U povodu 110. obljetnice osnutka Muzeja grada Zagreba posjetitelje će dočekivati Emilij Laszowsky, član Društva Braća hrvatskog zmaja koje je 1907. u prostorijama kule Kamenitih vrata utemeljilo taj gornjogradski zagrebački muzej.

Ovogodišnje "Žive slike" posvećene su svima koji su po dolasku u Zagreb svojim djelovanjem doprinijeli napretku života grada i njegovih stanovnika. Među njima je i fotograf Franjo Pommer koji je stigavši u Zagreb iz Danske ovdje otvorio prvi stalni fotografski atelje, a kojemu se u Muzeju grada Zagreba priprema i izložba.

Osim što su "Žive slike" prigoda da građani besplatno razgledaju postav Muzeja i aktualnu izložbu "Vrijeme giganata", u predvorju će se za najmlađe održati kreativna fašnička radionica "Boje na licu". Priče maskiranih likova prenosit će i tumač za znakovni jezik, dok će dio djelatnika Muzeja posjetiti Kliniku za dječje bolesti nakon događanja.