Malene maškare besplatno u ZOO

Sva će maskirana djeca će na Fašnik u utorak, 28. veljače moći besplatno ući u zagrebački Zoološki vrt grada.

 "Životinje i maskiranje idu ruku pod ruku. Ljudi se životinjama dive od davnina. Zoomorfno, tj. maskiranje u životinje zabilježeno je već u crtežima prapovijesnih kultura. Maskiranje u životinje i danas je neizostavan dio pokladnih običaja", ističu u priopćenju iz ZOO-a. Kako bi potaknuli najmlađe da u pokladama što više uživaju, navode, svoj maskiranoj djeci na Fašnik će omogućiti besplatan ulazak. Napominju kako neke vrste životinja krasi upozoravajuća, neke zaštitna obojenost, a neke karakterizira spolni diformizam.

 Upozoravajuća obojenost znači da životinja svojim izgledom upozorava da je opasna te na taj način potencijalnim neprijateljima šalje poruku da joj se ne smije približavati. Među stanovnicima ZOO-a takva je plava otrovna žaba, a i pjegavi daždevnjak svojim bojama zastrašuje predatore. Odrasle jedinke imaju otrovne žlijezde, a njihov otrov iritira oči i usta napadača. Iako je sama bezopasna, mliječna zmija svojim bojama oponaša smrtonosnu koraljnu zmiju. Takvom zastrašujućom krinkom pokušava otjerati grabežljivce, kažu u ZOO-u.

 Zaštitna obojenost značajka je životinja koje oponašaju boje svoje okoline. Paličnjak to čini kako bi se sakrio od grabežljivaca, a gabonska ljutica kako bi u zasjedi dočekala plijen.  Spolni dimorfizam tjelesna je razlika između mužjaka i ženke iste vrste. Iako razlike mogu biti i u obliku tijela te veličini, najatraktivnije su one u boji. Ta je spolno dvoličje najjače izraženo kod raznih vrsta ptica kod kojih je najčešće mužjak ljepše obojen kako bi mogao privući ženku.

 Iz zagrebačkog ZOO-a najavljuju kako će posjetitelji moći upoznati eklektus papigu - vrstu kod koje su mužjaci zeleni, a ženke crvene. Među paunovima ženke su još neuglednije - smeđe ili sivo smeđe boje. Mužjake pak karakterizira ogroman rep i mnoštvo perja u raznim bojama. Šepurenjem privlače ženke na parenje, a što je paunu bolji rep, na njega će pasti više ženki.