Koprivnica dobiva pametnu ulicu

U Koprivnici je počela dugo očekivana rekonstrukcija jedine neuređene ulice u samom središtu grada. Za Ulicu hrvatske državnosti do prije pet godina bile su zadužene Županijske ceste, no promjenom Zakona o cestama brigu je preuzeo Grad i pokrenuo njezinu obnovu.

Do kraja svibnja Koprivnica će, nakon Dubrovnika, imati drugu pametnu ulicu u Hrvatskoj.  Postaviti će se senzori na parkiralištima i pješačkim prijelazima kako bi se povećala sigurnost svih sudionika u prometu.

Rekonstrukcija obuhvaća zamjenu vodovonih i kanalizacijskih cijevi, izgradnju pješačko-biciklističke staze. U sustavu javne rasvjete postaviti će se energetski učinkovite LED svjetiljke kako bi se trošilo manje električne energije i smanjilo svjetlosno onečišćenje.

Jako puno gradova u Europi i svijetu danas radi na uvođenji smart city aplikacija i tehnologija jer na taj način stvara operativniju gardsku upravu i sustav gradskih poduzeća, ali i s druge strane kroz neka prometna riješenja može standard prometa i samu sigurnost prometa, kaže Mišel Jakšić, obnašatelj dužnosti gradonačelnika Koprivnice. Ukupna vrijednost radova je pet milijuna kuna, koje zajednički financiraju Grad Koprivnica i Koprivničke vode.