Arheolozi u potrazi za grobnicom škotskog kralja Jakova

Grobnica srednjovjekovnog kralja Jakova čije je ubojstvo promijenilo tijek škotske povijesti, u epizodi dostojnoj "Igre prijestolja", mogla bi biti pronađena zahvaljujući novom projektu visoke tehnologije.

Arheolozi i stručnjaci za virtualnu stvarnost Umjetničke škole u Glasgowu žele digitalno oživjeti dvor škotskog kralja Jakova I. u Perthu, smještenom šezdesetak kilometara sjeverno od Edinburgha i pokušati pronaći grobnicu kralja pokopanog ispod modernog grada.

Traže i ostatke njegove supruge kraljice Joan Beaufort, a nadaju se da će pronaći i posmrtne ostatke škotske kraljice Margaret Tudor, sestre engleskog kralja Henrika VIII. i supruge škotskog kralja Jakova IV., također pokopane u gradu sto godina kasnije. Istraživačka ekipa motivirana je otkrićem kostura engleskog kralja Richarda III. ispod parkinga u Leicesteru.

Jakova I. ubile su 21. veljače 1437. pristaše suparničkog pretendenta na prijestolje, a taj čin je zaustavio njegovu ambiciju da Perth učini škotskom prijestolnicom, po povjesničarima. "Taj je dan promijenio Škotsku zauvijek", dodao je Paul Wilson, odgovoran za projekt digitalne vizualizacije Umjetničke škole u Glasgowu.

Arheološki tim planira arheološka iskapanja tijekom sljedeće dvije godine kako bi se utvrdila lokacija i granice srednjovjekovnog dvora i kapele u kojoj su navodno pokopani pripadnici kraljevske obitelji. Stručnjaci se nadaju da će pronaći i brojne artefakte iz tog razdoblja.