Oscar - najbolji film "Mjesečina", najbolji glumac Casey Affleck, najbolja glumica Emma Stone

Oscara za najbolji film dobio je film "Mjesečina" Barryja Jenkinsa, dok su Oscari za glavne uloge pripali Caseyu Afflecku ("Manchester by the Sea") i Emmi Stone ("La La Land").

Film "Mjesečina" proglašen je najboljim filmom nakon što je ispravljena pogreška prezentera koji je najprije, pročitavši rezultate iz pogrešne omotnice, najboljim filmom proglasio "La La Land". Beatty je poslije pokušao objasniti da su mu dali pogrešnu omotnicu, prenose agencije. Cijela ekipa filma već je bila na pozornici i producenti su počeli zahvaljivati, kad je netko na pozornici rekao da je nagradu zapravo osvojio film "Mjesečina". Jedan od producenata "La La Landa" rekao je kako mu je bila čast uručiti kipić, za koji je već vjerovao da je njegov, "prijateljima iz 'Mjesečine'".

Uz Oscara za najbolji film, "Mjesečina" je osvojila i nagrade za najbolju mušku sporednu ulogu te za najbolji adaptirani scenarij. Film "La La Land" osvojio je najviše Oscara - ukupno šest od četrnaest nominacija. Premda ipak nije proglašen najboljim filmom, taj je mjuzikl osvojio Oscare za režiju, glavnu glumicu, originalnu pjesmu, glazbu, filmsku fotografijuscenografiju. Uz "Mjesečinu" i "La La Land" za najbolji film konkurirali su i "Dolazak", "Fences", "Greben spašenih", "Hell or High Water", "Hidden Figures", "Lav", "Manchester by the Sea".Oscar za glavnu mušku ulogu dodijeljen je Caseyu Afflecku za film "Manchester by the Sea", dok je Oscara u ženskoj konkurenciji osvojila Emma Stone za ulogu u filmu "La La Land". Casey Affleck u filmu "Manchester by the Sea" glumi strica koji se nakon bratove smrti nevoljko vraća u rodni gradić Manchester kako bi se brinuo za šesnaestogodišjega nećaka. Uz Afflecka u kategoriji glavne muške uloge nominirani su bili i Andrew Garfield ("Greben spašenih"), Ryan Gosling ("La La Land"), Viggo Mortensen ("Captain Fantastic") i Denzel Washington ("Fences").

Emma Stone je Oscara dobila za glavnu žensku ulogu u ljubavnoj priči o mladoj glumici u usponu i jazz glazbeniku smještenoj u zlatno doba Hollywooda. U toj su joj kategoriji konkurirale Isabel Huppert ("Elle"), Ruth Negga ("Loving"), Natalie Portman ("Jackie") i Meryl Streep ("Neslavno slavna Florence").

I  crveni tepih je, kao i obično, donio mnogo blještavila  iraskoši. Ove su se godine mnoge gošće odlučile za zlatnu boju i svjetlucave detalje, ali najčešća je bila bijela boja. Emma Stone mamila je uzdahe u zlatnoj Givenchy Couture haljini s resicama, zlatna je bila i Dakota Johnson u haljini kuće Gucci, a Ruth Negga blistala je u crvenoj haljini kuće Valentino.


foto: Twitter

Izuzev pogreške u proglašenju najboljeg filma, svečanost je protekla mirno. Domaćin večeri Jimmy Kmmel nekolik se puta neizravno našalio na račun predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, tj njegov dekret o zabrani ulaska državljana sedam većinski musimanskih zemalja u SAD. Na početku scvečanosti pozvao je pristune da 'potpuno nezasluženim pljeskom' podrže Meryl Streep, koju je Trump nakon njenog oštro govora na dodjeli Zlatnih globusa, nazvao precijenjenom. Hollywoodska je legenda dobitnica triju Oscara i 20 nominacija.

Nagradu za najbolji strani film dobio je iranski 'Trgovački putnik', ali redatelj Asghar Farhadi bojkotirao je svečanost zbog Trumpove politike prema imigrantima. Više nomonoranih na crveni je tepih došlo s plavom trakom u znak solidarosti s Američkom unijom za građanske slobode (ACLU), koja se protivi Trumpovoj anti-imigracijskoj politici.

89. dodjela nagrade Oscar:
Najbolji film: Mjesečina
Glavna muška uloga: Casey Affleck (Manchester by the Sea)
Sporedna muška uloga: Mahershala Ali (Mjesečina)
Glavna ženska uloga: Emma Stone (La La Land)
Sporedna ženska uloga: Viola Davis (Fences)
Režija: Damien Chazelle (La La Land)
Originalni scenarij: Manchester by the Sea
Adaptirani scenarij: Mjesečina
Film na stranom jeziku: Trgovački putnik - The Salesman (Iran)
Fotografija: La La Land
Montaža: Greben spašenih
Scenografija: La La Land
Kostimografija: Fantastične zvijeri i gdje ih naći
Šminka: Odred otpisanih
Originalna glazba: La La Land
Originalna pjesma: "City Of Stars" (La La Land)
Montaža zvuka: Dolazak
Zvuk: Greben spašenih
Vizualni efekti: Knjiga o džungli
Animirani film: Zootopia
Dokumentarni film: O.J.: Made in America
Kratkometražni dokumentarni film: The White Helmets
Kratkometražni animirani film: Piper
Kratkometražni igrani film: Mindenki - Singtalie Portman ("Jackie") i Meryl Streep ("Neslavno slavna Florence").