Što morate znati ako koristite bespilotne letjelice - 'dronove'

U sklopu Programa unaprjeđenja zrakoplovne kulture i promocije sigurnosti, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (HACZ) izradila je kraći edukativni video u trajanju od dvije minute pod nazivom 'Letenje dronom'.

Cilj je videa da se na sažet, jednostavan i prihvatljiv način podsjeti operatore sustava bespilotnih letjelica - dronova na važnost poštivanja propisa radi sigurnog izvođenju letačkih operacija.


U današnje vrijeme nabaviti vlastitu malu bespilotnu letjelicu je gotovo isto kao nekada kupiti računalo ili mobitel. Uzbudljivo i neistraženo područje o čijim se mogućnostima, sigurnoj upotrebi i zakonskoj regulativi tek počinje pričati. Rastući broj korisnika, neznanje, nemar i nepoštivanje propisa mogu biti uzrok porasta broja incidenata povezanih s bespilotnim  zrakoplovima u budućnosti. Kako bi na takve događaje preventivno djelovali i utjecali na svijest korisnika bespilotnih letjelica, agencija želi detaljnije pojasniti temeljna pravila sigurnog korištenja sustava bespilotnih zrakoplova te postupak njihove registracije pri HACZ. U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovao je Damir Bezik, inspektor Odjela letačkih operacija i školstva Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo. Govorio je o pravilima korištenja bespilotnih letjelica, koje su najčešće greške pri njihovu korištenje te tko nadzire one koji ih koriste.