Ophodom Halubajskih zvončara završava Pust na Kvarneru

Nakon osam tjedana završava Pust na Kvarneru. Zatvorit će ga Halubajski zvončari svojim tradicionalnim ophodom ili, kako oni kažu, obahajanjem. 

Halubajski zvončari zatvorili su i povorku na riječkom Korzu na kojem je bilo 110 maškaranih povorki, 74 alegorijskih kola i gotovo 11 tisuća sudionika. S njihovim ophodom završava karnevalsko vrijeme na Kvarneru ili 'Pust'. Krenuli su iz mjesta Kosi u općini Viškovo. 

Halubje je dom jedinstvenog narodnog običaja – zvončara, sačuvanog do današnjih dana. Vezani za stočarske krajeve, što pokazuje i njihova oprema, prvobitna njihova zadaća bila je tjeranje zlih duhova zime i poticanje novog proljetnog ciklusa. Vezani za stočarske krajeve, što pokazuje i njihova oprema, prvobitna njihova zadaća bila je tjeranje zlih duhova zime i poticanje novog proljetnog ciklusa. Ogrnuti su ovčjim kožama i velikim zvonom na donjem dijelu leđa. Na glavi imaju posebno stilizirane maske - čudne životinjske glave s crvenim isplaženim jezikom i rogovima.

Odjeveni su u bijele hlače i mornarske majice kratkih rukava. U rukama imaju baltu ili bačuku -stilizirani buzdovan. U vrijeme poklada, bez obzira na vremenske prilike, obilaze u velikoj grupi sela svoga zavičaja prema davno utvrđenom rasporedu. Upravo zbog svojih posebnosti i atraktivnosti godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva na UNESCO-vom je popisu nematerijalne kulturne baštine svijeta ustanovljenom Konvencijom o zaštiti nematerijalne kulturne baštine u 2003. godini. Ujedno su i najbolji čuvari folklornih tradicija, svog zavičajnog identiteta Halubja i Kastavštine. U 2007. godini od Ministarstva kulture proglašeni su kulturnim nematerijalnim dobrom od značaja za Republiku Hrvatsku te su upisani i u Registar kulturnih dobara Hrvatske. Udruga Halubajski zvončari trenutačno broji oko 300 odraslih članova i 180 djece.