'Violinist s najbržim prstima na svijetu' Roby Lakatos u Lisinskom

Improvizator jazza i virtuoz klasične glazbe violinist Roby Lakatos, svojevrsni univerzalni umjetnik koji briše granice između klasične i popularne glazbe, večeras je nastupio u dvorani Lisinski.

'Violinist s najbržim prstima na svijetu' Roby Lakatos sa svojim peteročlanim ansamblom nastupio je u sklopu OFF ciklusa Zagrebačke filharmonije. Njegov ansambl, vizija, talent za improvizaciju, glazbena znatiželja i kompozitorska umješnost čine Lakatosa jednim od najintrigantnijih i najuspješnijih glazbenika na svijetu. Njegova glazba vodi i uranja u jedinstven način sviranja i interpretacije klasike, jazza, filmske i popularne glazbe. 

Surađuje s jazz glazbenicima poput Herbieja Hancocka, Quincyja Jonesa i Stéphanea Grappellia, a oduševio je čak i velikog Sir Yehudija Menuhina. Uspješno surađuje s Londonskim simfonijskim orkestrom 2004. godine, gdje je svirao uz bok s Maximom Vengerovom. Dosad je objavio 16 studijskih albuma, a na zadnjem albumu uhvatio se u koštac s jednim od najvećih djela klasične glazbe 'Četiri godišnja doba' Antonija Vivaldija, te donio iznimno personaliziranu viziju baroknog klasika koja daje sasvim novi i svježi pogled na tu skladbu.

Lakatos je nastupio u najznačajnijim koncertnim dvoranama Europe, Azije i Amerike, i održao turneje po Australiji, Japanu i Kini. Rođen je 1965. u legendarnoj obitelji romskih violinista, a vuče porijeklo od 'Kralja romskih violinista' Janosa Biharija. Već s devet godina Lakatos je nastupio kao prvi violinist u romskom sastavu, navode organizatori.