Pomama za čvarcima, ucvirkima ili žmarami

U ovo doba pulska tržnica zamiriše po čvarcima, ucvirkima ili žmarami, kako sve zovu tu omiljenu deliciju. I tako već 16 godina. Nutricionisti su taj proizvod hrvatskoga sela napokon prihvatili kao zdravu namirnicu pa za njom vlada prava pomama.

U nekoliko su povećih kotlova majstori Ucvirkenfestivala miješali komadiće svinjske pancete i brojnima okupljenima dijelili svježe žmare. Sto kuna za kilogram, nudili su proizvođači prolaznicima. Većina je zastala i kupila.

Mnogi su bili spremni platiti za ukusnu porciju jela s čvarcima i bili su ugodno iznenađeni kad su shvatili da je jelo besplatno.

Zainteresirati javnost za nekad tradicionalno seljačko jelo, deliciju koja i sad postaje sve traženija, svrha je Ucvirkenfestivala. Nutricionisti su se napokon složili svinjska je mast zdrava. Jela su razgrabljena za manje od sat vremena, čvaraka po sto kuna ipak je još ostalo.