Turistički aduti Bjelovarsko-bilogorske županije

Prošle je godine Bjelovarsko-bilogorsku županiju posjetilo 74 tisuće gostiju, što je gotovo dvostruko više nego prije dvije godine. Rezultat je to višegodišnjih ulaganja, otvaranja novih turističkih obiteljskih gospodarstava, povezivanja turističkih programa. Dobri se rezultati nastavljaju i u ovoj godini.

Romska kuća u Maglenči, desetak kilometara od Bjelovara, samo je jedna od turističkih atrakcija koja privlači goste u ovu županiju. 'Važno je da pozvonite i ostavite sve negativno i ulazite bez ikakvih predrasuda u Romsku kuću jer su Romi bili praznovjerni. Zato je to zvono tu', kaže Goran Đurđević.

Svako odredište za sebe teško bi bilo održivo, no upravo je povezivanje više njih na malom prostoru stvorilo raznovrsnu ponudu koju su prepoznale i agencije te je uvrstile u turističke programe. 'U nekim segmentima turizma postali smo vodeći u Hrvatskoj. Uz naš tradicionalni lječilišni i lovni turizam istaknuo bih još konjički', ističe župan Damir Bajs.

Lani je županija primljena u Eden, Europsku mrežu destinacija izvrsnosti. 'To je rezultat suradnje privatnog sektora, turističke zajednice i lokalnih turističkih zajednica u na razvoju  konjičkog turizma. Uspjeli smo certificirati konjičke staze, a dobili smo i novac za promoviranje tih programa.', objašnjava Jasna Vaniček-Fila, direktorica Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije. I dalje je ključ povezivanje, kako bi, primjerice, talijanski gost koji je došao na jahanje ili u lov mogao kušati i specijalitete s nekog od 15-ak opg-ova te uživati u Daruvarskim toplicama.