Gorko-slatki život pčelara

U Hrvatskoj je mnogo neobrađene zemlje, kuće su prazne, mladi su napustili selo. Tako je i u Sisačko-moslavačkoj županiji. No, mladi koji su ostali, bave se pčelarstvom.

S prvim toplijim danima u svoj pčelinjak u Čemernici, a tu je 60 košnica i pčele koje su dobro i živo prezimile, svako malo navrati Tamara Bakale. Jer sada je dosta posla oko pčela. Zato je dobro došla i pripomoć, iskusnog pčelara Dražena Špančića. On je sa svojih 500 košnica vrlo ozbiljan i iskusan igrač u pčelarstvu. 

Vegetacije i pčelinjih paša još je uvijek malo, možda je krenula tek lijeska, a i cvjetovi visibabe i drijena. Pčelari itekako moraju brinuti o hrani za pčele, koje sada svakodnevno povećavaju aktivnost. Stoga u ovo vrijeme, pčelari uobičajeno, na okvire postavljaju pogaču. Iziskuje to dosta novca, pa se zajednica Udruga pčelara Sisačko-moslavačke županije obratila za pripomoć i Županiji. 'Mi sada vodimo pregovore sa predstavnicima županije, ali i općina i gradova. Oni bi nam mogli pomoći u kupovini šećera i pogača koji su potrebni u pčelinjacima u proljeće', kaže Slavko Kaurić, tajnik udruge.

Interes za pčelama u ovo kraju ne jenjava. Malo je posla, industrija propala, sela se ispraznila. Tek ostale nepregledne,zarasle površine. Za pčele i pčelarenje. Pa ne čudi,kako je u samo jednom danu na Danima meda u Topuskom prodano oko 70 košnica. I tako će i ovog proljeća, Banovina i Kordun, s pčelama i proizvodnjom meda, ponešto ublažiti, gorku stranu života.