Laneno ulje - bogato omega 3 masnim kiselinama

Oni koje muče loše masnoće i krvi kao i vegetarijanci trebaju konzumirati nezasićene masne kiseline. Njihov najbolji biljni izvor je hladno prešano laneno ulje. No ekološki uzgoj lana je u Hrvatskoj toliko skroman da ne postoji ni kao statistička stavka. 

Stanko Janković pet se godina bavi lanom i pazi da kod žetve nije velika vlaga te da mu je sjeme na suhom. Lan uzgojen na djedovini pokraj Dvora na Uni mora doprešati na temperaturama do 35 stupnjeva kako bi se sačuvalo što više zdravih nezasićenih masnih kiselina. Preša samo onoliko koliko može prodati jer su nezasićene masne kiseline u lanenom ulju veoma nestabilne. Tražio je mišljenje Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta gdje su mu rekli kako je omega-3 iz lanenog ulja 40 puta kvarljivija od iste masne kiseline u maslinovu ulju. 'Oni su odredili vrijeme koliko to može stajati da bude za upotrebu. Rekli su da je to najosjetljivije ulje. Njegov rok trajanja je najduže 6 mjeseci, bez obzira u kakvim ga uvjetima čuvali', objašnjava Stanko Janković.

Laneno ulje je najbolji biljni izvor omega-3 masne kiseline, no nije se mnogo upotrebljavalo upravo zbog njegove kvarljivosti. 'Ulja koja se smatraju jako zdravima i koja su u našoj prehrani redovito imaju oko jedan posto alfa - linolenske omega 3 masne kiseline poput maslinova ulja. Dok je u lanenom ulju taj postotak između 50 i 60 posto. Alfa - linolenske masne kiseline su esencijalne za naš organizam', ističe Marko Obranović s Prehrambeno-biotehnološki fakulteta. 'One potpomažu sagorijevanju masnoća u našem tijelu. Kod konzumiranja je bitno da se uvijek mora konzumirati hladno. Ono mora biti hladno prešano, ali mora se i konzumirati hladno. Nakon otvaranja, bočica se mora čuvati u hladnjaku' dodaje Jadranka Marković,  specijalistica za prirodne dodatke prehrani.