Prvo desetljeće Arheološkog muzeja Narona

Prvi hrvatski muzej izgrađen na mjestu nalaza otvoren je prije deset godina. Dakako, riječ je o Arheološkom muzeju Narona, koji se može podičiti iznimnom zbirkom kipova rimskih careva i članova carske obitelji.

Kipovi carske obitelji u Arheološkom muzeju Narona postavljeni su 2007. godine. Njih većinu pronašao je Emilio Marin 11 godina ranije, ispod zida na kojemu su izloženi. Izložbom fotografija i projekcijom dokumentarnog filma počelo je obilježavanje prvog desetljeća muzeja. 

Izložba i film govore o avanturi pronalaska antičkih ostataka u Vidu o avanturi izgradnje Arheološkog muzeja Narona i na koncu o onom sretnom i dobrom danu kada je muzej 2007-me godine napokon otvoren', kazao je Goran Vuković,  autor izložbe i filma o muzeju Narona.

Muzej Narona izgrađen je na mjestu rimskog Augusteuma prema projektu Gorana Rake. Najveća vrijednost svakog muzeja je njegov postav, a u ovome je muteju na svjetskoj razini.  Arheološki muzej Narona se definitivno ucrtao na turističke karte na našoj obali i postao je jedna nezaobilazna destinacija svih onih zainteresiranih za antičko naslijeđe', rekao je Toni Glučina, ravnatelj Arheološkog muzeja Narona. Tako je prošle godine zabilježeno 17 tisuća posjetitelja.