Poljoprivreda nije samo krv, znoj i suze

Prosječna je dob vlasnika poljoprivrednog gospodarstva u Hrvatskoj gotovo 60 godina, sve više ljudi napušta selo. Kako mlade potaknuti da ostanu i odaberu poljoprivredu kao životni poziv? Dio tih nastojanja nudi i Hrvatska poljoprivredna agencija  programima sufinaciranim europskim novcem.  

Puna je staja obitelji Čudina i takva će i ostati. 16-ogodišnji Zvonimir odlučio je nastaviti proizvodnju mlijeka te se radi toga školuje u Križevcima. Ja bih radije ostao.Ja sam odabrao taj život prije tri godine ... Time su se bavili djed, otac, sad evo i ja krećem bavit se time, kaže Zvonimir.

Sretan je zbog te odluke i otac Tihomir jer sve je više bilogorskih sela iz kojih odlaze cijele obitelji rasprodajući stoku i ostavljajući prazne staje. A zašto izabrati poljoprivredu kao životni poziv, govorili su Tihomir i Zvonimir osmašima u Bjelovaru, otvoreno, bez skrivanja mana tog posla.

Žele im pokazati da poljoprivreda nije samo krv, znoj i suze, već je to život u skladu s prirodom. Čut će to osmaši iz 25 gradova Hrvatske, a cilj je ne samo zadržati na selu mlade, čiji su djedovi, bake ili roditelji živjeli od poljoprivrede, nego i djeci iz grada približiti to zanimanje.