700 godina ljekarne u Dubrovniku

Ljekarna Male braće u Dubrovniku jedna je od najstarijih u Europi. Utemeljena je davne 1317. godine. Poseban je kuriozitet kontinuitet njezina djelovanja na istome mjestu, što je svrstava među rijetke takve ljekarne u svijetu. 

Početkom 14. stoljeća franjevački samostan u Dubrovniku, zbog sigurnosti, preselio se s Pila u grad, unutar zidina, a odmah je u njegovu sklopu počela raditi i ljekarna. 'Pričalo se da je u početku radila samo za franjevce jer je jedno od pravila franjevaca da se brinu za bolesnu braću. Kasnije je zaključeno da je samostan zarađivao od ljekarne i da je ona bila na prostoru današnjeg muzeja', objašnjava fra Stipe Nosić, vikar samostana Male braće.

Ljekarničku službu u samostanu danas obavljaju Dubrovačke ljekarne, u prostoru koji je 1901. opremio vitez Ignacije Amerling. Prije toga dva i pol stoljeća bila je uz samostansku bolnicu, a u prostoru gdje su sada ljekarnički muzejski eksponati, prvih 350 godina. U muzejskom postavu, na recepturnom stolu stare ljekarne, osim pribora za pisanje, nalazi se i priručna ljekarnička oprema, kao što je pilular, mužar, žlica za doziranje i vaga. U posebnom ormariću, pod ključem, čuvali su se otrovi, a samo su školovani i osposobljeni farmaceuti mogli i u dio samostanskog vrta u kojemu se uzgajalo ljekovito bilje. Posebno su zanimljivi stari recepti i farmakološke knjige, koje se čuvaju u franjevačkoj knjižnici. 'Ovdje se nalaze neke od prvih tiskanih knjiga s područja farmacije. Poput rukopisa u kojem je 130 recepata. Zapisao ih je Ivan Evanđelista Lučić. Počeo ih je zapisivati 1761. godine. Čak 17 rukopisa koje su redovnici pisali od 16. do 18. stoljeća sadrže oko 1700 recepata, a još ih je 300 na posebnim folijama.', kaže fra Stipe Nosić.
Samostanski ljekarnici stoljećima su, zahvaljujući pomorcima i redovnicima, recepte i pripravke za lijekove pribavljali iz svih dijelova tada poznatog svijeta. Zbog znanstvenih dosega njihov je rad i danas predmet istraživanja mnogobrojnih svjetskih znanstvenika, osobito iz područja farmakologije.