Alfe - ratni put

Krenuli su iz Zagreba 1991. ne znajući što ih čeka. Sudjelovali su u svim najvažnijim vojnim akcijama za obranu naše domovine. Riječ je o specijalnoj jedinici policije Alfa o kojoj je u produkciji HRT-a, u režiji Mladena Ćapina, snimljen dokumentarni film  'Alfe - ratni put'. Večeras je premijerno prikazan u kinu Europa u Zagrebu, sutra ga možete pogledati na HRT1 u 20.55.

Specijalna jedinica policijske uprave zagrebačke ALFA osnovana je 23.7.1991. godine. U Domovinskom ratu prešla je gotovo sva ratišta Banovine, Zapadne slavonije, Like pa sve do Dubrovnika. U Alfama je bilo 369 aktivnih i 454 pričuvna djelatnika. To su bili uglavnom dragovoljci i ljudi koji su radili u policiji. U borbenim akcijama ubijeno je 8, a ranjeno 100 pripadnika. Zahvaljujući profesionalizmu Alfe su jedna od rijetkijh jedinica čiji je odnos gubitaka nanesenih neprijatelju 10 puta veći od gubitaka. Jedinica je pohvaljena Ukazom predsjednika dr. Franje Tuđmana 1991. za osvajanje vojarne Velika Buna. Odlikovana je i Grbom grada Zagreba, Medaljom Grada Zagreba i Redom Nikole Šubića Zrinskog. Alfe su odigrale i značajnu ulogu u Oluji, ulazak u Zagreb su okarakterizirali kao najsretniji dan za njih.

Vladimir Faber bio je prvi zapovjednik te jedinice te je sudjelovao pri njezinom osnivanju. Scenarij i režiju dokumentarnog  filma 'Alfe- ratni put' potpisuje Mladen Ćapin, redatelj u Dokumentarnom programu. U filmu je korištena bogata arhiva HRT-a, a mnoge su snimke rijetko do sada viđene. Redatelj je pazio da odgovaraju datumu i vremenu o kojem se govore, što je bio ponekad izrazito zahtjevan posao. Film je sniman na lokacijama na kojima su se vojne akcije odvijale pa uz arhivske snimke može se vidjeti kako te lokacije izgledaju danas. Vladimir Faber ima značajnu ulogu u filmu, a Željko Mihaljević govori uglavnom o Udruzi veterana specijalne policije i značaju Alfi danas. Kroz svjedočanstva pripadnika Alfi saznajemo o tijeku i strategijama vojnih akcija. Također, sudionici opisuju i svoje emotivne doživljaje vezane uz rat i ponos koji danas osjećaju.