Dan bez dima

Od 2003. godine obilježava se nacionalni dan nepušenja takozvani 'Dan bez dima'. Hrvatski dan bez dima obilježava se na prvi dan korizme u nadi da će se veliki broj pušača odreći pušenja upravo za vrijeme Korizme.

Prema rezultatima istraživanja koje je u Hrvatskoj tijekom 2014. i 2015. provodio Europski statistički ured (Eurostat), a objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u Hrvatskoj puši 31,1 posto stanovništva - 27,5 posto svakodnevno, a 3,6 posto povremeno). Prema istom istraživanju, Europljani i dalje rano počinju pušiti, u prosjeku sa 17,6 godina, a većina pušača, njih 59 posto, pokušalo se odviknuti. Hrvati su u donjem dijelu ljestvice, 16 posto bivših pušača uspjelo je prestati s pušenjem.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umire oko 14.000 ljudi, što znači da Hrvatska svake godine gubi jedan grad veličine Makarske. Prosječni hrvatski pušač popuši 20 do 30 cigareta dnevno. Iako se Svjetski dan nepušenja u Hrvatskoj obilježava od 1990. godine, po uzoru na zemlje koje uspješno provode različite programe za suzbijanje pušenja, od 2003. godine obilježava  se i nacionalni dan nepušenja takozvani Dan bez dima. Hrvatski Dan bez dima obilježava se na prvi dan korizme u nadi da će se veliki broj pušača uz pravi poticaj u korizmi odreći upravo cigarete. Ideja je da se pušačima pokaže da mogu izdržati 24 sata bez cigarete s nadom da će taj dan pretvoriti u mjesece i godine i tako trajno prestati pušiti. 2003. kad je prvi put u Hrvatskoj provedena akcija Dan bez dima, prema istraživanju provedenom na 600 ispitanika, na prvi nacionalni 'Dan bez dima' cigaretu nije zapalilo 26 posto pušača, 50 posto ih je pušilo manje nego obično, a 69 posto ispitanika razmišlja o trajnom prestanku pušenja.

Svake godine u svijetu od posljedica pušenja umre oko šest milijuna ljudi. Stoga je nužno pojačati preventivne i zakonske mjere kako taj broj ne bi rastao. U Osijeku je obilježen Hrvatski dan nepušenja, a organizirali su ga Gradska liga protiv raka i Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Na dva osječka gradska trga, unatoč lošem vremenu, stručnjaci i učenici Medicinske škole htjeli su pokazati da, iako je teško, prestanak je pušenja moguć. 

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo i Poliklinika za bolesti dišnog sustava pozivaju pušače i bivše pušače na besplatan pulmološki pregled. Poliklinika je danas otvorila vrata svim pušačima i bivšim pušačima, starijima od 40 godina, koji do petka, u razdoblju od 11 do 17 sati, mogu besplatno, bez uputnice i narudžbe, obaviti sistematski pregled pluća koji uključuje rendgensku sliku, spirometriju, mjerenje kisika u perifernoj krvi i ugljičnog monoksida u izdahu.
Riječ je o akciji ranog otkrivanja kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB)  i karcinoma pluća koja se u Poliklinici za dišne bolesti provodi od 2008.
Ravnateljica Poliklinike Alma Rožman iznijela je podatak da je da su dosad pregledali 3200 sugrađana, uglavnom pušača i bivših pušača. 'U osam godina tijekom akcija pronađeno je između 14 i 15 posto novooboljelih od KOPB-a i o oko sedam posto oboljelih od karcinoma', rekla je dr. Rožman.