Jacques Houdek: Pjesma je englesko-talijanska i šalje univerzalnu poruku

Uoči sutrašnje premijere hrvatske pjesme na natjecanju za pjesmu Eurovizije, Jacques Houdek gostovao je u Studiju 4. Pjesmu će javnosti predstaviti sutra na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) u  14 sati u popularnoj glazbenoj emisiji 'Svijet diskografije' Zlatka Turkalja – Turkija.

Pred Jacquesom i ekipom mnogobrojne su obveze prije 62. natjecanja za pjesmu Eurovizije u svibnju u Ukrajini. Naš ovogodišnji eurovizijski predstavnik i većinski autor pjesme 'My friend' rekao je: Možemo otkriti da je pjesma himnična – jedna himna koja bi trebala svakog tko se osjeća down ili low ili loše na bilo koji način, biti inspiracija i reći da je život doista čudo i da se živi svaki dan kao da je posljednji. Jer, svaki dan uistinu i je dar i prilika da se ispravi nešto.

Instrumentalnu verziju sviraju solisti Antun Stašić na violini i Neven Šverko na violončelu, a instrumentalisti će biti prisutni i na pozornici. Razmišljamo o remiksevima, jer svaka prilika da se učini nešto novo, a do Eurosonga imamo još dva i pol mjeseca, je dobra, pa je bitno ljudima dati čim više informacija i na taj način održavati vatricu da gori, najavio je Jacques.


Prema propozicijama smije biti šest, a naša pjesma nalaže da su mi  potrebna tri prateća vokala, koje sam sam snimio na snimci. Zasad je tajna koje su to tri osobe, koje će sigurno biti drage publici. Pjesma je dvojezična – talijansko-engleska, što nam je barem deset mjesta naprijed jer bismo puno izgubili da pjesmu pjevamo na materinjem jeziku. Ja bih doista volio da se Eurosong vrati u onaj trend otprije 15 godina kad su se sve pjesme pjevale na materinjem jeziku, naglasio je Jacques.

Pjesma govori o čudu života, a inspiracija za pisanje bili su mi paraolimpijci bez ruku ili nogu, umjetnici koji slikaju npr. ustima – ljudi koji su se u bilo kojem aspektu realizirali bez obzira na prepreku koju su imali. Čaša je doista uvijek do pola puna, a nikad prazna – nisam želio pjevati ljubavnu baladu jer je to potrošno i nije za ovu priliku. Želio sam da ima univerzalnu poruku, rekao je Houdek. Za dva tjedna kreće snimanje spota, a kampanja #beMyfriend ima odličan odjek na društvenim mrežama.

Oduvijek je bila moja želja pjevati na Eurosongu i evo sad se to konačno ostvarilo. Šest puta sam sudjelovao na Dori, i ne mogu zasad ništa drugo obećati jer smo vrlo mala zemlja. Mogu samo reći da ćemo zaista dati sve od sebe jer nam je stalo do ovoga, zaključio je Jacques.