Obilježavanje Praznika Frankofonije u 14 gradova Hrvatske

Tijekom ožujka u 14 hrvatskih gradova obilježava se Praznik frankofonije u Hrvatskoj. Program obuhvaća ukupno više od 150 događanja, filmskih projekcija, predavanja, izložbi, radionica i koncerata, ali i bogat program gastronomske ponude, kušaonica i degustacija, s ciljem promidžbe francuske kulture i kulturnih raznolikosti.

Riječ je o zajedničkoj inicijativi veleposlanstava zemalja članica frankofonije prisutnih u Zagrebu - Belgije, Kanade, Francuske, Grčke, Mađarske, Rumunjske, Slovenije i Švicarske, a uz potporu hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, pet Francuskih alijansi u Hrvatskoj, Društava francusko-hrvatskog prijateljstva te brojnih hrvatskih  kulturnih i obrazovnih udruga i institucija. Ukupno je četrnaest gradova sudionika - uz Zagreb, to su Dubrovnik, Kaštela, Koprivnica, Korčula, Lipik, Omiš, Pakrac, Rijeka, Samobor, Split, Supetar na Braču, Varaždin i Zadar.

Zahvaljujući uspjehu tijekom prethodnih godina, film ostaje jedna od glavnih okosnica programa, s ukupno 17 novih frankofonskih filmova koji će se prikazivati diljem Hrvatske. Među njima se ističe 'Juste la fin du monde' (Samo je kraj svijeta), dobitnik Grand prixa na Festivalu u Cannesu 2016., filmska adaptacija istoimene kazališne predstave iz 1990., autora Jean-Luca Lagarcea. Francusko-kanadska drama čiji je pisac, koproducent, redatelj i montažer Xavier Dolan bit će prikazana 14. ožujka u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema.

U Zagrebu će se u Kinu Tuškanac od 6. do 12. ožujka održavati Festival frankofonskog filma, u sklopu kojega će biti prikazano ukupno sedam filmova, a isti će program biti prikazan i u Dubrovniku, Koprivnici, Rijeci, Splitu, Varaždinu i Zadru. Program uključuje i brojna predavanja, pa će tako o 'Europi pred izazovima populizma, 60 godina nakon Rimskih ugovora' u Francuskoj Medijateci u Zagrebu govoriti Jacques Rupnik; književnik Miljenko Jergović održat će predavanje o francuskoj klasičnoj umjetnosti, Ingrid Šafranek govorit će o Marguerite Duras, a na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, 19. ožujka održat će se posebna večer pod nazivom 'Počeci kinematografije' s predavanjem i projekcijama, koja će odati počast braći Lumire povodom 120. obljetnice prve filmske projekcije u Zagrebu, te stote obljetnice prvog hrvatskog filma.

Posebna pozornost bit će posvećena mladoj publici kroz jezične radionice i besplatne tečajeve francuskog jezika, brojne crtane filmove i predstave za učenike i studente, poput radionice 'Govorimo francuski igrajući šah' (Zadar), a organizatori posebno izdvajaju radionicu 'Smijeh prema Bergsonu u francuskoj kinematografiji' koju će u prostorima Sveučilišta u Zadru održati Benjamin Cohen. Tu je i radionica izrade francuskih quicheva i večer francuske gastronomije (Varaždin); u Dubrovniku će jedna večer programa biti posvećena degustaciji belgijskog piva uz predavanje 'Belgijanci i pivo, jedna duga i lijepa priča'. Koprivnica organizira razne slušaonice, izložbe, degustacije, koncerte i predavanja, a Kaštela će petak 24. ožujka posvetiti 'hommageu' Andriju Benziju de Gualdi, utemeljitelju Kaštel Sućurca. Tijekom Praznika Frankofonije održat će se niz promocija knjiga, u programu su i brojne izložbe, a bogat glazbeno-šansonjerski program obilježit će koncerti klasične glazbe. Program donosi i neke inovacije, pa će tako u Zadru biti organizirano prevođenje jelovnika restorana na francuski, dok će zagrebački dio programa obilježiti brojna događanja vezana uz kravatu.