Slatka kuharica: Daruvarske šape

U Daruvaru, najljepšem gradu kontinentalne Hrvatske, Snježana Blažičko otima zaboravu stara, tradicionalna jela svoga kraja. Šape su baš takav kolač, za kojeg vam ne treba puno da bi dobili sve. Malo masti, oraha, brašna, da kuća slatko zamiriše i da se probude neka topla i draga sjećanja.

Petra se svojom verzijom također vratila u sjećanja i oduševila svoju domaćicu.ŠAPE
Sastojci:
450 g brašna
210 g oraha
200 g šećera
200 g svinjske masti
2 jaja
šećer u prahu – za posip

Postupak:
Brašno, šećer, mast, jaja i orahe zajedno pomiješamo. Prvo miješamo smijesu kuhačom, zatim rukama. Smjesu za šape stavimo u hladnjak na par minuta da se stisne. Za to vrijeme kalupe za šape namažemo masti i posipamo brašnom.
Zatim kalupe punimo načinjenim tijestom te pečemo u pečnici na 170 stupnjeva, 25 minuta. Kada su šape pečene, iz kalupa ih vadimo dok su još vruće. Posipamo ih šećerom u prahu.Medvjeđe šape

Temperirana čokolada:

tamna čokolada oko 300 g
Ganache:
250 g tamne čokolade
300 ml slatkog vrhnja
3 žlice meda
Prstohvat cimeta
korica jednog limuna
korica jedne naranče
Dekoracija:
bijela čokolada

Postupak ganache:
Preko čokolade naribati koricu jednog limuna i jedne naranče, dodati  med i cimet. Slatko vrhnje grijati do vrenja, maknuti s vatre pa preliti preko čokolade.
Miješati da se otopi u glatku smiijesu. Smijesu izliti u kalup, prekriti folijom da se ne napravi korica. Staviti smjesu u škrinju da se stisne.
Postupak temperiranje čokolade:
2/3 čokolade otopiti na pari. Kada dosegne temperaturu od 45 stupnjeva maknuti sa pare i  dodati preostalu 1/3 čokolade, te miješati. Temperiranu čokoladu ravnomjerno kistom nanijeti tanko  u kalupe. Kada se čokolada u kalupima stisne.
Daljnji postupak:
Nasjeckati gotove šape. Kada se čokolada u kalupima stisne, pomoću dresir vrećice u kalupe nanijeti ganache. Nakon što smo dodali jedan sloj ganachea, u kalupe stavljamo nasjeckane šape, te preko njih još jedan sloj ganachea. Kada se sve stisne, na vrh dodamo temperiranu čokoladi i pomoću noža poravnamo. Kada se praline stisnu, pažljivo ih izvaditi iz kalupa. Predhodno otopljenu bijelu čokoladu nanijeti na praline.

I u drugoj sezoni gastronomsko-putopisne serije Slatka kuharica poznata slastičarka Petra Jelenić spajat će tradicionalne recepte naših baka sa suvremenim kulinarstvom te u svakoj emisiji posjetiti novi dio Hrvatske poznat po određenoj slastici.

Emisiju Slatka kuharica
možete gledati subotom poslijepodne, iza 16 sati, na HRT1, a možete ju pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.