Postanite teta ili barba pričalica

U tijeku su prijave za edukaciju novih 'Teta i barba pričalica' - osoba koje će u sklopu projekta 'Pripovjedač/ica priča djeci za laku noć' Udruge za promicanje dobrobiti djece 'Portić' iz Rijeke djeci hospitaliziranoj u Dječjoj bolnici Kantrida čitati izabrane priče.

Edukacija budućih 'Teta i barba pričalica' održat će se od 7. do 9. ožujka Vijećnici Grada Rijeke, Na Filozofskom i učiteljskom Fakultetu te u Gradskoj knjižnici Rijeka u poslijepodnevnim satima. Prijavnicu možete pronaći na internetskoj stranici udruge. 'Barba pričalica' Tomica Rašetina ispričao je zašto se uljučio u ovaj projekt: 'Sve je krenulo gotovo spontano iz nekih osobnih razloga, bolesti unutar obitelji. Tada sam pomislio kako je bi bilo lijepo pomoći drugome ako možeš. Kada sam prvi puta došao na onkologiju nije mi bilo lako kada sam vidio svu tu teško bolesnu djecu. No, brzo sam se opustio. Kada dođete na neki odjel i počnete čitati priče djeci, dobijete toliko pozitivne energije. Kad vidite koliko vi nekoga u samo sat vremena uspijete usrećiti pred spavanje ili terapije. Roditelji dobiju priliku da sat vremena izađu i obave neke svoje sitne poslove. To me jako ispunjava i usrećuje'.

Udruga za promicanje dobrobiti djece 'Portić' prošle je godine proslavila 10 godina djelovanja. U cijelom tom periodu Udruga se sustavno i organizirano bavi promoviranjem vrijednosti u području skrbi za dijete i poticanje ranog razvoja, jačanjem  društvene svijesti i roditeljske kompetencije u području skrbi i odgoja djeteta i mladih te provođenjem programa psihosocijalne potpore. Projekti udruge Portić osmišljeni su s ciljem povećanja kvalitete života djece, mladih i obitelji kao i s ciljem usavršavanja stručnjaka koji rade s djecom, mladima i roditeljima. Projekt 'Pripovjedač/ica priča djeci za laku noć'  provodi se na Odjelu onkologije i hematologije, Klinici za dječju kirurgiju i Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dječje dobi te na Zavodu za bolesti srca, pluća i kliničke imunologije u Dječjoj bolnici Kantrida.