Antigona u ZKM-u

Kultno Sofoklovo djelo koje su Kazalište Ulysses i MESS Teatar iz Sarajeva premijerno predstavili 2015. godine na Brijunima i u Sarajevu dolazi u Zagreb.

Predstava 'Antigona 2000 godina kasnije' u režiji Lenke Udovički s Majom Izetbegović, Radom Šerbedžijom, Ervinom Bravom, Katarinom Bistrović Darvaš, Dženanom Džanić i Damirom Urbanom u glavnim ulogama gostovat će u Zagrebačkom kazalištu mladih večeras u 18 i 21 sat.

'Antigona' je u verziji Lenke Udovički zadržala osnovnu Sofoklovu tematsku liniju - u centru je žena koja se suprotstavlja odluci vođe te zato biva kažnjena. Ipak, osim što zadržava osnovnu ideju jednog od najvećih grčkih tragičara, moderna 'Antigona' donosi i jednu novu, balkaniziranu dimenziju. Radnja tako uz grčku tragediju donosi i onu jugoslavensku, a kuća u kojoj živi Antigona nije samo njena, već i kuća brojnih obitelji koje su (pre)živjele ratna razdoblja ovih krajeva. Sve je u predstavi simbolično, dvostruko, otvoreno za interpretacije i različita tumačenja. Djelomično je tomu tako zato što Sofoklovo djelo doista samo po sebi ima bezvremensku univerzalnu vrijednost, ali si djelomično zasluge može i treba pripisati i cijeli tim koji je radio na predstavi te promislio o svakom pa i najmanjem detalju.

Koprodukcija Kazališta Ulysses i sarajevskoga MESS-a urodila je zapaženim i hvalevrijednim rezultatom kojemu je podjednako doprinio autorski tim i glumačka postava, koja je pravi dokaz da glumački bardovi i glumačke nade zajedno mogu funkcionirati na sveopće zadovoljstvo. Ništa važnija nije ni ideja koju predstava jasno slika, a koju vrlo jasno izgovara i sama Antigona: svi smo mi rođeni za ljubav, a ne za mržnju. Njoj se sami učimo.

Predstava je dosad osvojila niz značajnih nagrada: Zlatni lovorov vijenac publike festivala MESS 2015.  Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje dobila je Katarina Bistrović Darvaš za ulogu u istoj predstavi, a Specijalno priznanje žirija dobila je Željka Udovičić Pleština za originalnu dramaturgiju predstave. Nagrada Radio Sarejeva – 'Sound of MESS' za autorsku glazbu 'Antigone' dodijeljena je Nigelu Osborneu. Za ulogu Majke  glumica Katarina Bistrović-Darvaš osvojila je Nagradu frvatskog glumišta 2015. za najbolju žensku sporednu ulogu. Radi Šerbedžiji je za ulogu Kreonta dodijeljena nagrada Veljko Maričić na 23. Međunarodnomm Festivalu Malih Scena, održanome u Rijeci u svibnju 2016.