Čakovec: Informatička radionica za učenike romske manjine

Devetnaestero djece romske nacionalne manjine iz Međimurja sudjeluje na dvodnevnoj informatičkoj radionici za osnovnoškolce organiziranoj u Čakovcu, na kojoj savladavaju osnove rada s računalom, s modernom tehnologijom, korištenjem operacijskog sustava Windows 10 i osnovama kodiranja, u čemu su se, po ocjeni voditelja, izrazito dobro snašla.

Radionicu za učenike petih i šestih razreda iz Osnovne škole Kuršanec, koju većinom pohađaju pripadnici romske manjine, organizirali su u čakovečkom Tehnološko-inovacijskom centru Microsoft Hrvatska, Udruga mladih informatičara Strahoninec i Udruga Sfera iz Čakovca.

Jedan od voditelja radionice, predsjednik Udruge mladih informatičara Strahoninec Dejan Dabić rekao je kako su se romska djeca izrazito dobro snašla, pogotovo kada se uzme u obzir da velika većina njih nemaju računalo kod kuće. "Kao i kod druge djece, postoje ona koja sve vrlo brzo shvate i kojima 'leži' programiranje" kazao je, istaknuvši da djecu treba upoznavati s tehnologijama koje dolaze. No, bilo je vremena i za igru, dodao je.

Maja Odrčić Mikulić iz Udruge Sfera rekla je kako današnja radionica potvrđuje da su djeca u školi kroz redovni obrazovni program dobro svladala osnove informatike. Na ovoj radionici imaju prilike pokazati informatičke vještine koje nadilaze ono što nauče u školi, a romska djeca su tu priliku i više nego iskoristila, rekla je. Na radionicu pozvani su svi učenici petih i šestih razreda Osnovne škole Kuršanec, ali odazvalo se 19 najhrabrijih, kazala je. Uvjerena je kako će se nakon ovog uspješnog projekta organizirati još radionica i da će polaznost porasti.

Među učenicima koji su bili oduševljeni radionicom je i učenica 5. razreda Dijana Horvat. Rekla je da joj je "prekrasno", da je naučila puno novoga i da jedva čeka kada će to moći pokazati prijateljima iz škole. Poručila je kako bi voljela imati računalo kod kuće koje bi joj pomoglo u školskim zadaćama, ali za nju, kao i većinu Roma, zbog loših financijskih uvjeta vlastito računalo je san.
Sve troškove radionice u iznosu u 8.100,00 kn financirao je Microsoft Hrvatska.