Knjiga ilustracija s motivima nordijske mitologije hit na Kick-starteru

U tijeku je jedna od najuspješnijih domaćih kampanja grupnog financiranja, takozvanog crowdfundinga. Zanimljivo je da nije riječ o tehnološkom proizvodu već o likovnoj umjetnosti. Knjiga ilustracija s motivima nordijske mitologije Milivoja Ćerana, koja je godinama u Hrvatskoj tražila izdavača, na platformi Kick-starter postigla je nevjerojatan uspjeh.

Ilustrator čiji motivi žive u svijetu fantastike nadao se prikupiti 60-tak tisuća kuna za knjigu na kojoj je, uz svoj redoviti posao profesora u zagrebačkoj školi primijenjene umjetnosti, radio godinama. I onda se dogodilo čudo.

Mi smo prvih 9000 dolara skupili u prva tri sata, i u prvih 24 sata se to već poduplalo, sad smo na 52 tisuće dolara, ističe Milivoj Ćeran.

Oko 380 tisuća kuna prikupljeno je u dva tjedna. Tehnologija je omogućila izravnu vezu između proizvođača i kupca, bez posrednika u ovom slučaju nakladnika. Jedinu proviziju, od 8 do 10%, uzima platforma putem koje se prikuplja novac.

Tendencija u svijetu, a i u Hrvatskoj je takva da se ljudi koji stvaraju sve više okreću onima koji čitaju, koriste, konzumiraju njihove proizvode a sve manje prema onima koji su nekada davali novce, objašnjava.

Ovakva vrsta monografija već godinama našim je nakladnicima neisplativa. Na ovaj način, donatori dobivaju svoj primjerak, popratne proizvode pa čak i originalne crteže - ovisno o uplaćenom iznosu.

Za Milivoja Ćerana ovo je ostvarenje snova i nada se da će, uz slične projekte, i u Hrvatskoj moći živjeti - od umjetnosti.