Odjeća za lutkice

Gospođa Anka Jeričević šije i plete po mjeri. Njezini su krojevi maštoviti, a pažnju posvećuje svakom detalju. No namijenjeni su isključivo - lutkicama.

Minijaturnih, vlastitim rukama izrađenih odjevnih kompleta ima stotinjak u svojoj kolekciji. Od dnevnih pa do elegantnijih odjevnih kombinacija, neke su ljetne, ali većinom zimske jer riječ je pretežno o pletenini.

Nisam baš vidjela da neko ovako ima ovakvu kolekciju pletenine, to je pletenina jer šivanih dijelova je manje, postoji jedna gospođa u Poljskoj koja radi modele ali od kože, objašnjava Anka Jeričević.

Odjeću za poznati model lutkice plete godinama. Otkad je u mirovini, za hobi ima više vremena. Popularna Barbie i simpatična umirovljenica gotovo su vršnjakinja. Modnu inspiraciju gospođa Anka tako traži u vremenima kada su one bile mlade. Današnje djevojke, šali se, poznaju većinom samo mini suknje.

Plesti ju je naučila majka. Mislim da sad bi trebalo možda u škole uvesti nekakav ručni rad, domaćinstvo, što smo mi imali. Mislim da bi trebale naučiti to jer je to preživljavanje, kaže gospođa Anka.

U svaki odjevni predmet uloženo je mnogo truda, vremena, strpljenja i ljubavi. Zato joj je preteško, kaže, odvojiti se od bilo kojega pa o prodaji ovih kreacija uopće ne razmišlja. Ipak, voljela bi da ih vidi što više ljudi. Šetati modnom pistom ne mogu, no poziranje na izložbi bilo bi sasvim izvedivo. Upravo tomu gospođa Anka nada se što prije.